Interior & Estate

Zonnend rijk worden

Wonen in de tropen, het strand als voortuin, omringd door luxe, waar Nederlands de voertaal is? Dat kan op Curaçao. Dé plek om een tweede huis te kopen, is Blue Bay Curaçao Golf & Beach Resort. Dit high-end beveiligde resort bestaat uit onder meer een bountystrand, vier restaurants en een 18 holes golfbaan. Interview met CEO/eigenaar Sepp Koster. “Geen gezeik, meteen genieten.”

Tekst: Bart-Jan Brouwer
Online redactie: Susan Poeder

“Een tweede huis op Blue Bay levert meer op dan wanneer je je geld op de bank laat staan. Bovendien beleef je er meer plezier aan, omdat je een aantal keer per jaar vakantie kunt vieren in je eigen huis”

Het begon allemaal in 1997, toen jouw grootvader Plantage Blaauw aankocht. Hoe zag het gebied er toen uit?
“In 1989 was de voormalige plantage door een aantal lokale ontwikkelaars gekocht. Er waren een paar wegen, een vijftal huisjes en er was flink wat terrein schoongeveegd. Een kaal geslagen geheel, dat was het beeld toen mijn grootvader instapte. Dat deed hij fifty-fifty met zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen. Mijn opa zag in hem de ideale partner, want hij was de schoonzoon van hotelmagnaat Gerrit van der Valk en had op dat moment al een golfresort op Aruba, en een golfbaan maakte ook deel uit van het plan voor Blue Bay. Om een signaal af te geven dat Blue Bay nu echt in business was, begonnen ze met de aanleg van die golfbaan.”

Carsten Klint gaat voor LXRY TV op bezoek bij Blue Bay Curacao. Samen met CEO Sepp Koster duikt hij de wereld van het resort in en gaat onder andere langs de villa’s, de golfbaan en het strand.

Hoe raakte jij bij Blue Bay betrokken?
“Tijdens de aanleg van de golfbaan gingen er allerlei dingen spelen rond de activiteiten van Van den Nieuwenhuyzen in Nederland, die daardoor in opspraak raakte. Op 78-jarige leeftijd kwam mijn opa in de situatie dat hij óf het project moest staken en zijn verlies nemen óf zijn partner moest uitkopen. Hij koos voor het laatste.

Ik streefde al twintig jaar de droom na om autocoureur te worden, maar het werd steeds moeilijker om de stap naar de IndyCar Series te maken. Coureurs moesten zelf bedragen van 20 miljoen inbrengen. Ik deed alles wat ik maar kon: mijn moeder helpen met de verkoop van kleding tot events organiseren… Het sprak mijn opa aan dat ik alles deed wat ik maar kon om ervoor te zorgen dat er geld op tafel kwam en de droom in beeld bleef. Maar die 20 miljoen was te hoog gegrepen. Op een lager niveau racen zag ik niet zitten. Dus waarom zou ik niet een jaartje onroerend goed proberen te verkopen op Curaçao?

Jouw carrière ging in de hoogste versnelling: jij werd tot directeur benoemd.
“Mijn opa had in 1998 de diagnose nierkanker gekregen en hem werd gezegd dat hij nog maar een jaar zou leven. Daarom had hij iemand nodig in wie hij vertrouwen kon hebben. Hij is in 2007 overleden en liet de zaken goed achter. Op 1 januari 2016 ging mijn eigen plan van start. Eigenlijk is dat de meest interessante fase, want in de afgelopen drie jaar hebben we meer gedaan dan in de vijftien jaar daarvoor.”

In het Antilliaans Dagblad van december 2015 staat dat jij in drie jaar tijd circa 20 miljoen zou gaan investeren.
“Meer zelfs. Het complete resort moest worden geüpgraded: de golfbaan, de huizen, de infrastructuur, de werkplekken, de ontvangstfaciliteiten, het irrigatiesysteem, nieuwe grassoorten, nieuwe kavels, parkeerplekken… Kortom: een brede aanpak. Daarnaast heb ik onze organisatie versterkt met een directeur Development. Hadden we tien jaar geleden 50 man personeel, zijn dat nu 220.

Bovendien zijn we gestart met de bouw van appartementen in een veel hoger segment, een project dat we The Shore hebben gedoopt: 32 luxeappartementen, waarvan er inmiddels 26 zijn verkocht. Prachtige appartementen, mede dankzij de samenwerking tussen de lokale architecten Henk Bolivar en Harm Rooijakkers en de bekende Nederlandse interieurarchitect Osiris Hertman. De appartementen zijn tussen de 165 en 250 vierkante meter met ideale ligging: d bewoners stappen vanuit hun tuin zo het strand op. En ze kunnen gebruikmaken van alle faciliteiten die Blue Bay Services aanbiedt: schoonmaak, onderhoud, conciërge service, boodschappenservice, transfer van en naar de luchthaven… Alles bieden we aan om het leven daar zo gemakkelijk en aangenaam mogelijk te maken. Bovendien is er 24/7 beveiliging, Blue Bay is een gated community.”

Hoeveel woningen staan er momenteel op het resort?
“Als die 32 woningen klaar zijn, staan er ongeveer 250 vakantiewoningen en 300 residentiële woningen op Blue Bay. Onze benadering is om vakantiehuizen en -appartementen te verkopen. Eigenaars geven wij de optie om hun woning in Blue Bay Hotelverhuur onder te brengen.”

Wat is het verschil tussen een residentiële en een vakantiewoning?
“Ze mogen allebei verhuurd worden, maar op residentiële woningen mag je geen Airbnb of dagverhuur toepassen. Wij vinden het belangrijk om binnen ons resort bepaalde gebieden van rust te hebben, waar je niet elke week andere buren hebt die vakantie komen vieren. Op Blue Bay vind je gebieden waar alles mag qua verhuur en gebieden waar je alleen voor de lange termijn mag verhuren: drie maanden, een half jaar of een jaar.”

Behoren veel Nederlanders tot jouw clientèle?
“Zo’n 75 procent van de vakantiewoningen tot 300.000 euro is van Nederlanders. In het duurdere segment is dat ongeveer 50 procent; de andere helft wordt gedomineerd door Zuid- en Noord-Amerikanen.”

Wat vind jij van het leven op Curaçao?
“Heerlijk! De kleurrijkheid, de vrolijkheid, de Caribische beleving, het lagere tempo wat bijdraagt aan een vakantiegevoel, 365 dagen zon per jaar, en ook: genieten van luxe, zonder dat status belangrijk is. De vrijheid die wij ervaren staat een beetje in contrast met wat veel mensen denken: je zit op een eiland en je kan niets. Wil je eens iets anders, dan ben je in tweeënhalf uur in Miami en in anderhalf uur in Bogota. Je moet wel in een vliegtuig stappen. Ik geniet vooral van het feit dat je hier nog individuele ruimte hebt. Als ondernemer heb je vrijheid voor ideeën, voor creativiteit. En ik ben zelf een fervent golfer, en op Curaçao golfen is een stuk leuker dan in Nederland.”

Wat zijn jouw persoonlijke highlights op het eiland?
“De natuur is een hoogtepunt in het algemeen: de zee, de duikwereld, de Christoffelberg, nationaal park Shete Boka, Playa Piscado waar je kunt zwemmen met schildpadden, het Pietermaai district waar oude koloniale huizen worden opgeknapt en een heel nieuwe dynamiek ontstaat… En ook het Curaçao North Jazz Festival: alle wereldsterren komen hier spelen, meer nog dan in Nederland, want voor een paar dagen strand op Curaçao komen ze hun bed wel uit.”

Blijf jij er, net als je opa, tot het einde der dagen?
“Ik kijk normaal hooguit vijf jaar vooruit. Maar zoals het nu gaat, zie ik mezelf hier zeker nog tien jaar zitten. Misschien dat er ooit een moment komt dat een grotere speler in zicht komt, waardoor ik mij anders moet gaan opstellen. Maar voorlopig denk ik er niet aan om eruit te stappen of dit te verkopen. Waarom zou ik? Dit is het paradijs.”

Bestel LXRY Magazine 39

Benieuwd naar de rest van het interview? LXRY Magazine #39 kun je bestellen via de onderstaande knop. Zeker weten dat je niets mist? Neem nu een 1-jarig of 2-jarig abonnement op LXRY Magazine en kies wat voor welkomstgeschenk je wilt ontvangen. Kies bijvoorbeeld een van de heerlijke geurkaarsen, laptoptassen of luxe sjaals uit de LXRY Collection (t.w.v. 69 euro), een Oolaboo Skin Defence DNA protective set (t.w.v. 144,95 euro), of een Sodastream (t.w.v. 159 euro).

LXRY Magazine 39