Art & Design

Zweef rond
in het oneindige stippenuniversum
van Yayoi Kusama

Ter ere van Yayoi Kusama's negentigste verjaardag, toont Museum Voorlinden van 22 maart tot en met 1 september enkele iconische werken in de tuinzaal. Met een relatief kleine weergave geeft Voorlinden een duidelijk beeld van het leven van de stippenkoninging. Kusama liet zich inspireren door haar eigen psychoses en hallucinaties met als resultaat trippy kunstwerken die weinig artiesten durven te evenaren.

Tekst en beeld: Susan Poeder

Glimmende ballen van het werk Narcissus Garden (1966/2010)

Klein doolhoof genaamd Invisible Life (2000-2001)

Spiegeltjes, spiegeltjes, aan de wand

Spiegels, ballen en glimmende elementen zie je veel terugkomen in de collectie die zowel voor jong als oud amusant zijn om naar te kijken. ‘Invisible Life’ is een klein doolhof met muren volgehangen met bolle spiegels waar je wordt uitgenodigd om deel te nemen aan Kusama’s kunst. Overal word je geconfronteerd met vervormde reflecties van jezelf terwijl je door hoekige gangen loopt. Maar hoogtepunt is misschien wel de Infinity Mirror Room: Gleaming Lights of the Souls. Stap door de deur en betreedt voor een kort moment een ruimte die eindeloos lijkt.

“Polkadots zijn een weg naar oneindigheid” – Kusama, 1978

Als kind kampte Kusama al met psychoses en haar kunst gebruikt ze om haar angsten te bedwingen. Tegenover de Infinity Mirror Room staat een gigantische gele pompoen met zwarte stippen (Pumpkin 2009). De pompoen was een verschijning die ze als kind zag en die tegen haar praatte en roept bij Kusama veel vrolijkheid op.

Kusama woont nu vrijwillig in een psychiatrisch ziekenhuis in Tokio en schildert zeven uur per dag, onafgebroken aan stippen, strepen en patronen in haar atelier. Tegenwoordig is ze de best verkopende vrouwelijke levende kunstenaar en Time magazine plaatste haar op lijst van ‘100 meest invloedrijke mensen’.

Yayoi Kusama in Museum Voorlinden

De tentoonstelling is nog tot en met 1 september te bekijken in Museum Voorlinden. Vanwege de grote interesse in de spiegelkamer, moet je bij binnenkomst een tijdslot reserveren (gratis). De ruimte kun je voor slechts 45 seconden betreden, dus voor de beste beleving is het beter om de telefoon in de broekzak te laten. Door volledig gefocust naar de herhaling van stippen te kijken, ervaar je een fractie van Kusama’s duizelingwekkende obsessie voor oneindigheid.