Wilde gravures door Monika Kalla

gegraveerde Wapens als statussymbool

In tijden van techniek, computergames en de onuitputtelijke beerput van het internet, is ambacht soms ver te zoeken. Neem als voorbeeld de eeuwenoude kunst van het graveren. Een mystiek vakgebied van gildes en edelmetalen, dat Monika Kalla in de greep kreeg tijdens haar jaren op de Kunstacademie. Haar fascinatie betrof met name de vroege graveerkunsten van de 15e eeuw. Toentertijd lieten koninklijke families de techniek uitvoeren op zwaarden en messen voor de jacht. De wapens werden een statussymbool en doorgegeven als erfstuk. 

the Big Five of Africa

Er bestaan verschillende graveerstijlen, zoals de English Rose & Scroll, Belgische Arabesque, Deep Relief en Banknote Style. Monika Kalla gebruikt de ‘Bulino’-methode. Deze benaming is afkomstig van het Italiaanse woord ‘burin’, dat ‘puntjes’ betekent. Het betreft een delicate stijl waarmee Monika Kalla het authentieke vak van het graveren nieuw leven in blaast. Deze precieze werkwijze vergt een uitmuntende tekenkwaliteit van de graveur. Voor een mooi resultaat is de graveur/kunstenaar al gauw 1.000 werkuren bezig. Op bestelling plaatst Monika Kalla iedere mogelijke wens op de bijzondere voorwerpen zoals messen, horloges, sieraden. Het concept was ooit haar afstudeerproject, waarmee ze nota bene cum laude afstudeerde. Haar messencollectie bestaat uit de Big Five of Africa: op het heft zijn de Afrikaanse leeuw, Afrikaanse olifant, buffel, luipaard en neushoorn afgebeeld. Uiteraard op aanvraag te personaliseren.

Masters of LXRY 2018

Ben je benieuwd naar haar meesterwerk? Bezoek dan onze exposant, Monika Kalla tijdens Master of LXRY, het grootste premium lifestyle event van Europa dat in december 2018 wordt gehouden in de RAI Amsterdam. Houd Masters of LXRY in de gaten voor meer informatie.

Meer Art & Design