People & Finance

Wie is de meest geniale ondernemer van 2019?

LXRY heeft tien ondernemers geselecteerd die zich het afgelopen jaar hebben onderscheiden in genialiteit. Uit deze selecte groep werd vandaag, vrijdag 13 december, The Genius of 2019 gekozen.

Tekst: Bart-Jan Brouwer

Een van de kanshebbers op deze eretitel was Prins Bernhard van Oranje. Als mede-eigenaar van Circuit Zandvoort heeft hij het voor elkaar gebokst om de Formule 1 weer naar Nederland te halen. Een prestatie van formaat, een nominatie waardig! Dat geldt ook voor Edwin van der Sar en Marc Overmars: de beide directeuren van Ajax hebben met hun beleid de Amsterdamse trots weer terug op de wereldkaart gezet. Niet alleen sportief, ook financieel heeft Ajax ongekend goede zaken gedaan: zo is de omzet over het seizoen 2018-2019 meer dan verdubbeld.

Prins Bernhard van Oranje

Ajax Director of Football Marc Overmars and former footballer Edwin van der Sar (R) in the stands Beeld:: Action Images / Jason Cairnduff Livepic

Wie ook mooie cijfers kan overleggen, is Giovanni Colauto, de CEO van de Bijenkorf. In een turbulent landschap heeft het luxe warenhuis voor het zesde jaar op rij meer omzet gedraaid, en dat terwijl een groot deel van de verkoopvloeren afgesloten was in verband met verbouwingen van afdelingen.

Nederland, Amsterdam, 01-03-2013 foto: Bram Budel. Giovanni Colauto CEO van de warenhuisketen de Bijenkorf.

Ook Sepp Koster heeft zijn bedrijf het afgelopen jaar flink geüpgraded. De CEO-eigenaar van het high-end resort Blue Bay Curaçao Golf & Beach Resort maakt wonen in de tropen nog aantrekkelijker voor kopers van een tweede huis. Dat doet hij onder meer met het project Ocean Drive: een enclave van negen heel grote kavels, direct aan zee en ingesloten tussen strand en golfbaan. “Daar moeten kapitale villa’s komen, met veel privacy. Dat is een ander spel.”

Een spel dat Tommy Kleerekoper zal aanspreken. De medeoprichter en directeur van TANK Architecture & Interior Design houdt ervan om met grote gebaren te ontwerpen. Het penthouse van de Pontsteiger was de kick-off, vanaf daar is het hard gegaan. Met als recente wapenfeiten Haut (de hoogste houten woontoren van Nederland, aan de Amstel) en De Hooch: appartementen in het Amsterdamse Museumkwartier, met een prijs vanaf 2,7 miljoen. “Dat is echt de next level van wonen! Veel luxer vind je het niet.”

De sleutel tot luxe heeft Robert-Jan Meijers in handen. De Country Manager & VP van American Express heeft een grote rol gespeeld in de herpositionering van de American Express Platinum Card en de sterke groei die de kaart hierdoor heeft bewerkstelligd. De card biedt uitgebreide privileges voor kaarthouders, waaronder upgrades, onvergetelijke ervaringen en loungetoegang op luchthavens. Aanrader is de nieuwe KLM Crown Lounge, die het afgelopen jaar geopend is en luister bijzette aan het 100-jarige jubileum van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij.

Dat KLM nog steeds springlevend is, komt mede door het geniale ondernemerschap van Harm Kreulen. Natuurlijk is het een teamprestatie, maar daartoe moet dat team wel op inspirerende wijze worden aangestuurd. En dat doet de directeur van KLM Nederland. “KLM is een stuk Hollands glorie waar we met z’n allen best trots op mogen en moeten zijn!”

 

Tommy Kleerekoper

Robert-Jan Meijers

Harm Kreulen, beeld: Esther Quelle

Voor een ander stuk Hollands glorie tekent de familie Van Eerd, eigenaar van Jumbo Supermarkten. Het eeuwfeest is in 2021, maar ook nu valt er al iets te vieren: onder aanvoering van de derde generatie – Frits, Colette en Monique – heeft Jumbo een groeispurt doorgemaakt en zich met een marktaandeel van 20 procent opgewerkt tot de nummer 2 supermarktketen van het land.

CEO Frits van Eerd en managing director Peter Isaac openen het Jumbo kantoor in Brasschaat door het lint door te knippen.

Groei zit ook in het ondernemers-DNA van Atilay Uslu. De CEO-oprichter van Corendon begon een reisorganisatie en breidde zijn bedrijf uit met negen hotels en drie luchtvaartmaatschappijen. Afgelopen jaar werd Corendon overgenomen, met uitzondering van de hotels en resorts. Samen met zijn zus Gunay bouwt Atilay momenteel het grootste hotel van Koninkrijk der Nederlanden: het Corendon Mangrove Beach Resort. Stuk voor stuk geniale ondernemers, winnaars ook.

Maar er kan er maar één The Genius of 2019 zijn, of eigenlijk twee, en dat zijn Peter Schalk en Bouchra Filali, respectievelijk Directeur Publiek en Markt & Manager Corporate Partnerships bij Naturalis Biodiversity Center. In 2020 bestaat Naturalis 200 jaar. En het museum is klaar voor het feest. Na een ingrijpende verbouwing werd het afgelopen augustus heropend. En wat een mooi gebouw is Nederland rijker! Klapstuk is het veertig meter hoge atrium, een hal met een kathedraalachtige grandeur. Het is een museum geworden dat zich kan meten op wereldniveau. Naturalis wil bezoekers ook betrekken bij de discussie over biodiversiteit.

Met Naturalis Scientific Expeditions wordt de wereld van wetenschappelijk onderzoek geopend voor individuen die het verschil willen en kúnnen maken. Wie minimaal 25.000 euro wil bijdragen, ervaart iets wat bijna niemand meemaakt. “De mooiste hotels en resorts ter wereld zijn te boeken, maar je kunt geen plekje reserveren voor een dinosaurusopgraving. Exclusiever krijg je het niet!”, aldus Bouchra Filali. Samen met Peter Schalk vormt ze een waardig opvolger van The Genius of 2018, Jacques Walch, die de award overhandigde. Die zal vast een mooi plekje krijgen in het nieuwe Naturalis!

De LXRY List 2020 is er!

Deze 10 geniale ondernemingen zijn geselecteerd door de makers van LXRY List 2020. In deze lijst vind je de meest luxe hotspots, aanstormende kunstenaars, restaurants, hotels, boten, auto’s en meer… In ruim 300 pagina’s vind je het beste van het beste van de Benelux. Bestel dit  koffietafelboek nu als prachtig cadeau voor de feestdagen – of natuurlijk gewoon voor jezelf.

LXRY List 2020 – pre-order