De wereld in zwart-wit

van funda-fotograaf tot kunstbeurs

In iedere editie van LXRY Magazine wordt een bekende fotograaf uitgelicht. Dit keer is de beurt aan de jonge Bastiaan Woudt (Alkmaar, 1987). Drie jaar geleden fotografeerde hij nog interieurs voor Funda, maar inmiddels hangt zijn werk op de PAN. We geven je alvast een preview van het interview dat in LXRY staat.

youtube

Wie nog denkt dat YouTube een lichtvoetig tijdverdrijvend medium is, komt bedrogen uit. Bastiaan maakt handig van de bekende website gebruik. De tutorials over fotografie leerde hem onder andere een camera in te stellen. “Door veel lelijke dingen en fouten te maken duw je jezelf de goeie kant op.” Daarnaast deed hij veel klussen voor bedrijven: input voor brochures, productfotografie, zakelijke portretten… Ook schoot Bastiaan veel interieurs voor makelaars, voor Funda. “Daar verdiende ik prima geld mee, maar mijn creativiteit kon ik in deze opdrachten niet kwijt. Ik wilde uitzoeken waar mijn interesse lag. In plaats van tien huizen per week ging ik er zeven doen, en in de tijd die overbleef, plande ik shoots voor eigen werk.”  Bastiaan verschoof dan ook steeds meer naar kunstfotografie.

zwart-wit

In eerste opzicht zijn het vooral de zwart-wit te invloeden die opvallen aan Bastiaan’s fotografie. Hij licht toe: “Die eenvoud vind ik mooi. Bij zwart-wit wordt ook een stukje realiteit weggehaald. Daarmee kun je eerder een droomwereld creëren dan met kleur.”  Bastiaan lijkt dus eerder graag beelden te maken, dan dat hij ze vastlegt. “Ik zou dan ook geen documentaire fotograaf kunnen zijn, ik moet zelf een situatie kunnen creëren. Dat is het raakvlak met het picturalisme. (…) De sfeer van vroeger spreekt me veel meer aan. Het grofkorrelige, de dynamiek, het mysterieuze. Het hoeft van mij niet allemaal duidelijk te zijn waarnaar je kijkt.”

naakt

Naast landschappen, stills en mensen doet de fotograaf bovendien aan naaktfotografie. Naar eigen zeggen had hij daar altijd al interesse in. “Wat is er nu mooier dan het vrouwelijk lichaam? Ik vond het alleen moeilijk om vriendinnen te vragen iets uit te trekken. Dus plaatste ik een oproepje via Facebook. Inmiddels krijg ik steeds meer reacties. Ook omdat mijn fotografie steeds beter wordt en mensen gecharmeerd zijn van de eenvoud en subtiliteit van de beelden.”

Het complete interview vind je in het magazine, hier te bestellen.

bastiaanwoudt.com

Meer Art & Design