Beauty & Fashion

Top 5: Onweerstaanbare damesgeuren

Rijk gevulde damesgeuren afkomstig uit de 19e eeuw

Heerlijke onweerstaanbare damesgeuren uit de 19e eeuw. Rijk gevuld met liefde en bloemen. Ben je ook benieuwd naar de top 25 geuren? Lees het in LXRY List 2018, te bestellen in de shop.

Chanel N°5 (1921)

Ongewoon knap: dat je naam wereldwijd geassocieerd wordt met de parfum. Waar je ook bent. Coco Chanel: de juiste vrouw op de juiste plaats op het juiste moment bij de juiste mensen met een, achteraf gezien, revolutionaire kijk op… eigenlijk alles. Nummer vijf was haar geluksgetal. Ze koos dus ook, zo wil de overlevering, het vijfde proefje dat de neus overhandigde. Daarin zat een compositie met een overload aan aldehyden, een syntetisch ingrediënt dat bloemen een enorme opwaardering geeft, laat samenballen tot een diffuus, abstract boeket dat we nu associëren met chic, veel, verfijnd, overdaad en vrouwelijk.

www.Chanel.com 

 

 

shalimar guerlain (1925)

De naam van de eerste oriëntaalse geur is afgeleid van de toverachtige tuinen die Shah Djahan, grootmogol van het Indiase Mogolrijk (1628-1658), uit liefde voor zijn prinses Mumtaz Mahal voor haar liet aanleggen. Dit romantische gegeven inspireerde Jacques Geurlain tot het parfum. Shalimar, een geurige ode op de liefde, is de geschiedenis ingegaan als het schoolvoorbeeld van een oriëntaals parfum waaraan de concurrentie schatplichtig is: bloemen die uiteindelijk worden verzwolgen door in een kruidenmelange verpakt vanille.

www.geurlain.com 

 

 

Arpege Lanvin (1927)

‘Wat Chanel kan, kan ik ook., zal menig merk hebben gedacht. Chanels revolutionaire parfum spoorde de concurrentie aan hetzelfde net iets anders te doen. De beroemdste navolger: Lanvin. Haar Arpège ( Frans voor ‘samenklang’)‘ ruikt als twee druppels water naar N°5. De presentatie onderscheid zich wel: statig smaakvol art deco door de van Sèvres-porselein gemaakte flacon. De geur dreigde een winkeldochter te worden, maar door de spectaculaire renaissance van het modehuis Lanvin raakt een nieuwe generatie gecharmeerd van deze ‘in de schaduw van Chanel’-geur.

www.lanvin.com

 

 

Joy Patou (1935)

De Parisienne die in de jaren twintig geld, humor en durf had en sportief was, kon niet om de courtier Jean Patou heen. Hij kleedde het liefst de vrouw die haar eigen auto bestuurde, golfde, tenniste, rookte en het casino en de paardenraces bezocht. Voor elke gelegenheid leverde hij passend olfactorisch genot. In 1935, midden in de wereldcrisis, ‘sloeg hij door’ met de lancering van Joy: een intens, zinnenprikkelend extract van roos en jasmijn (afkomstig van zijn eigen bloemenvelden in Grasse). Subtiel waren echter zijn intenties, want Joy was volgens hem het meest kostbare goed op aarde.

 

 

Femme Rochas (1944)

De flacon: gevormd baar de wulpse vormen van een zijn beste klanten, Hollywood bombshell May ‘Is that a gun in your pocket or are you just happy to see me?’ West. De geur: bloemen gedrapeerd rondom een rijpe perzik op basis van patchoeli en eikenmos, Ofwel, een klassieke chypre. Is nu een echt vintage parfum door zijn rijkdom en gelaagdheid die vroeger vanzelfsprekend was en die je nu alleen nog aantreft in het nichedepartement van de parfumerie. Maakt van ‘effe een luchie opdoen’ een intense ervaring.

www.rochas.com