Media & Entertainment

Mister Ajax onthult in podcast 'Een-tweetje met Yves' zijn ideale opstelling

Eén van de grote liefdes van Yves Gijrath is Ajax. En daarom is zijn podcastgast, voetballegende Sjaak Swart, er eentje waar hij reikhalzend naar uit kijkt. Sjaak maakte deel uit van het gouden Ajax-elftal van begin jaren zeventig van de twintigste eeuw. Hij is erelid van Ajax, ereburger van Amsterdam, bondsridder van de KNVB, geridderd door Koningin Beatrix en runde vroeger een sigarenwinkel in Amsterdam. Met zijn 81 jaar is Sjaak, tot nu toe, de oudste en misschien ook wel de wijste gast die Yves heeft mogen ontvangen in zijn podcast.

Nieuwsgierig? Luister de hele podcast hier!

 

Rituelen voor de wedstrijd

Als Yves vraagt naar zijn rituelen, antwoordt Sjaak: “Nee, ik had wel dat thuis mijn vader die poetste mijn schoenen, maar voor de rest niet echt. Je had wel een aantal bij Ajax die dat wel hadden. Gerrie van Buren heeft jaren in een onderbroek gespeeld van mij”. En had Johan (Cruijff) rituelen voor de wedstrijd? “Misschien even een klein trekje van een sigaretje voor de wedstrijd. Dan deden we wel eens de toiletdeur open en dan kwam er een rookwolk uit. Het mooiste verhaal dat ik daarover kan vertellen is dat we in de bus naar een uitwedstrijd moesten en Johan zat achterin de bus, en (Rinus) Michels zat voorin. En Johan die steekt zo heel voorzichtig een sigaretje ff op, dat ie een paar trekjes nam. Maar Michels keek in die spiegel en die zag dat en die komt met een noodgang achterin lopen. En Johan pakt zijn sigaret en stopt die in zijn trainingsbroek, zijn hand. En Michels is net zolang blijven staan totdat die zak was verbrand, zijn hand was verbrand. En toen liep ie weer naar voren. Hij heeft helemaal niks gezegd. Dat vergeet ik nooit”.

Oorlogsverhalen

Yves: “Je bent van voor de oorlog, dus je was 6, 7 jaar toen de oorlog eindigde. Kan je je er nog wat van herinneren?” Sjaak: “Een beetje. Op een gegeven moment werd iedereen bij ons weggehaald in de straat, dat was zo’n razzia. Mijn opa en vader hadden daar wel mee te maken, omdat mijn moeder niet Joods was, mijn vader wel. Mijn moeder lag in het ziekenhuis van (de bevalling van) mijn zusje, en mijn oma was bij ons in huis. En toe deed mijn vader alsof hij met mijn oma getrouwd was en mijn opa lag onder het bed waar ik op lag. En toen wilden ze naar binnen en toen zeiden ze: ‘Meneer die ligt te slapen met die kleine’. En toen zijn ze niet gegaan. Dat is de redding geweest. Anders was de hele familie Swart denk ik weg geweest”.

Zoete herinneringen

Terug naar het voetbal van de jaren zeventig komen er vele mooie herinneringen bovendrijven. “Wat deden we nou? We hadden geen spelershome in die tijd. We gingen elke middag, met z’n zessen denk ik, naar Dobben. Dan ging we een broodje eten, dat was onze lunch. En daar moesten we weer trainen. Broodje kroket alles”, vertelt Sjakie gelukzalig. Yves: “De zeventiger jaren waren echt heel vrij, met de meisjes? Hoe ging dat dan? En wie was de stoutste van de gouden generatie?”. Sjaak: “Ik denk dat de meesten wel ondeugend waren van dat elftal, hahah”. Niets alles was vroeger beter: “Tuurlijk is het voetballen veranderd. Ze leggen alles voor ze klaar tegenwoordig, dat was vroeger niet. Wij stonden onder een koude douche, soms zelfs slootwater kregen we om je te wassen. Velden waren met kuilen gegrind, dat zijn nu biljartlakens.”

De ideale opstelling van Sjaak Swart:

Daar komen Yves en Sjaak niet 1,2,3 uit. Vooral over de spits pingpongen ze lang heen en weer. Uiteindelijk komt Sjaak toen onderstaande meest ideale opstelling:

Doelman: Jasper Cillessen

Linksback: Daley Blind

Centrum: Matthijs De Ligt

Rechtsback: Stefan De Vrij

Middenveld: Frenkie de Jong, Georginio Wijnaldum en Donny van de Beek

Spits: Quincy Promes en Steven Bergwijn

Als Yves aan het einde van de podcast vraagt of Sjakie nog ergens op terug wil komen zegt hij: “Ik zou wel 20 willen zijn en opnieuw gaan spelen”.

Tijdens de 60 minuten durende podcast komt een scala aan onderwerpen aan bod. De Ajaxrevolutie en de rol van Louis van Gaal, Yves en Sjaak likken hun wonden als het gaat over het verlies van Tottenham, gedeelde smart is halve smart tenslotte. De heren bespreken de huidige transfermarkt, maar halen ook herinneringen op aan het Ajax van Sjaak. En dan duikt natuurlijk Johan Cruijff ook regelmatig weer op.