Nespresso lanceert vintage koffie

to ripe, or not to ripe

Bij voedingswaren als  wijn, kaas en vleeswaren leidt het rijpingsproces altijd tot een rijkere en intensere smaakbeleving. Alles ten gunste van de smaak. Maar dat koffie vakkundig gerijpt kon worden, daar was ongetwijfeld nog niet iedereen van op de hoogte.

eeuwenoud principe

Het langdurig laten rijpen van koffie is een principe dat ontstond in de 18e eeuw. Tijdens de koloniale zeevaart bleven de koffiebonen soms maandenlang onaangeroerd aan boord. De houten rompen en zilte zeelucht veranderden de structuur. Door de koffiebonen een langere periode te laten rijpen en ze bloot te stellen aan temperatuursveranderingen verandert de fysieke structuur en daardoor ook het aroma profiel van de koffie. Dit principe is dan ook precies wat het wereldberoemde Zwitserse koffiebedrijf Nespresso heeft gedaan.

Limited Edition Selection Vintage 2014

Met de Limited Edition Selection Vintage 2014 brengt Nespresso zijn eerste gerijpte koffie op de markt. Hier gingen maar liefst drie jaar zorgvuldige ambacht aan vooraf. Er werden bovendien alleen de beste groene Arabica-koffiebonen uit het Colombiaanse gebergte gebruikt. Door de koude lucht en lage luchtdruk kristalliseert het vocht, in plaats van te worden opgenomen door de koffiebonen. De resulterende koffie heeft een complexe smaak met houttonen, fruit. De intensiteit van de koffie is 7 op een schaal van 1 tot 12.

Fotografie: @dennmitch

Meer Wining & Dining