Wining & Dining

Veertien nieuwe Michelinsterren voor Nederland

Michelin presenteert vandaag, op maandag 17 december 2018, de nieuwe Michelinsterren voor 2019 in het DeLaMar Theater. Het is ieder jaar weer een verrassing wie een ster krijgt, of wie er een verliest, want Michelin houdt het tot aan de uitreiking altijd muisstil. Wie gaan er vandaag met kersverse sterren naar huis?

De huidige stand

108 sterrenrestants, waarvan 3 restaurants met 3 sterren en 16 met 2 sterren.

De nieuwe sterren

Bouganville in Amsterdam van Hotel TwentySeven. Tim Golsteijn en sommelier Lendl Mijnhijmer waren aanwezig om de ster in ontvangst te nemen. “We koken wat we lekker vinden en hopen dat onze gasten dat ook vinden.”

212 in Amsterdam. Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot. “We zijn pas een jaar open. Ik kan niets anders zeggen dat ik enorm trots ben op iedereen die heeft meegeholpen.” Signatuur van dit restaurant is dat ze de meest verschillende soorten Nederlandse kaas serveren in het restaurant.

Flicka in Kerkdriel kreeg een ster. Chef Thomas van Santvoort – ook werkzaam geweest in restaurant Beluga – nam de ster in ontvangst.

Voltaire by Jacob Jan Boerma in Leersum. Robert Poel en Thomas Diepersloot mochten de ster in ontvangst nemen.

Derozario in Helmond. Soenil Bahadoer, die ook in restaurant M34 kookte, heeft Jermain de Rozario begeleidt. “Als Soenil me niet van straat had gehaald, was er niets van me geworden. Zonder mijn lieve partner die altijd achter me staat, was het ook niet gelukt. Ik wil ze beiden bedanken.”

The Millen in Rotterdam. Wim Severein was niet aanwezig om zijn ster in ontvangst te nemen.

Olivijn in Haarlem. Menno Post: “Van chef in loondienst naar eigen chef, ben je ineens verantwoordelijk voor zoveel mensen. We zijn pas 5 maanden open. Met een goed team kun je groeien en als je daar naar luistert gebeurt dat ook.”

O&O in Sint Willebrord. Helena en Danny Tsjang, koken sinds 1982 in het eigen restaurant. Begonnen als afhaalchinees en nu aan de absolute top.

Rijnzicht in Doornenburg. Gebroeders Mike en Jim Cornelissen hebben hun ouders wel even moeten overtuigen om het familiebedrijf om te turnen. “En nu staan we hier.”

De Loohoeve in Schoonloo. Is het een voor- of nadeel als je zo afgelegen in Drenthe een restaurant hebt? Jeroen Brouwer: “Als je op een bepaald niveau kookt, dan komen de gasten wel. We hebben onze ambitie nooit ingehouden.”

Monarch in Tilburg. Paul Kappé: “Alleen als chef kan ik het niet, en ik ben zo ontzettend trots op mijn team. Ik weet dat ze zitten te kijken. Bedankt!

Restaurant Oonivoo in Uden.

De nieuwe tweesterren restaurants

Sabero in Roermond kreeg vandaag de tweede ster te pakken. Nico Boreas: “We zijn er even uit gestapt, en we hebben echt de mensen gemist. We zijn kleinschaliger en dat geeft veel ruimte.”

Pure C van Sergio Herman in Cadzand. Syrco Bakker roept zijn hele team om op het podium te komen. “Dit is onze basis en we strijden elke dag om de gasten naar Cadzand te krijgen.”

Behouden van 3 sterren

Inter Scaldes (Jannis en Claudia Brevet), De Librije (Jonnie & Thérèse Boer) en De Leest (Jacob Jan Boerma en Kim Veldman) behouden hun 3 sterren.

Aanstaande zondag in LXRY TV

LXRY TV is vandaag aanwezig om verslag te doen van deze feestelijke uitreiking. Kijk aanstaande zondag het verslag met interviews van de nieuwe sterrenchefs.