Media & Entertainment

Valentijn Driessen in 'Een-tweetje met Yves': "Ten Hag krijgt van mij het cijfer..."

In de 21e podcast ‘Een-tweetje met Yves’ is sportjournalist van De Telegraaf Valentijn Driessen te gast. Door middel van fragmenten en passages uit zijn leven, komt Yves erachter wie de chef Voetbal van De Telegraaf daadwerkelijk is. En waarom hij Ajax-trainer Ten Hag constant onder vuur neemt.

Benieuwd naar de podcast? Luister hier!

 

Van paarden naar voetbal

Valentijn Driessen is één van de meest invloedrijke sportjournalisten van het moment. Een man die niet veel loslaat over zijn privéleven. Hij is geboren en getogen in Den Haag is, schuift graag aan bij de stamtafel van Veronica Inside, voorheen Voetbal Inside, is Chef Voetbal en columnist bij De Telegraaf en regelmatig te zien in programma’s op Fox Sports en Telesport Vandaag TV. Hij heeft geen voorkeur voor een bepaalde voetbalclub, maar volgt Ajax en ADO Den Haag wel op de voet. Verscheidene keren haalde hij Ajax trainer Erik ten Hag door het slijk en hij vindt dat Ten Hag de Ajax clubfilosofie helemaal loslaat. Maar in november zag Valentijn gelukkig een lichtpuntje en gaf hij zelfs aan dat Ten Hag “de succesformule heeft gevonden”. Daar wil Yves wel meer van weten natuurlijk.

Maar eerst: zijn bliksemcarrière bij De Telegraaf in de paardensport. Valentijn: “Ik ben blij dat ik daarvan af ben. Ik heb twee keer de Olympische Spelen gedaan. Het was zo klein en het was zo incestueus, zo bekrompen allemaal. Je moet er echt goede vrienden blijven, ander val je heel snel buiten de boot.” 

“1 misstap en ik pleur je eruit!”

Brutalen hebben de halve wereld

Als Yves nog verder terug gaat, voorbij de paardensport, komt het gesprek op de start van Valentijn bij De Telegraaf. “Ik wist al heel snel, op mijn tiende of elfde wat ik wilde worden. Ik wilde graag sportjournalist worden. Ik wilde stage lopen bij De Telegraaf, maar die namen geen stagiaires meer aan. Ik wilde dat zo graag, toen ben ik naar De Telegraaf gereden, ik kwam aan bij de balie en ik zei: ‘ik wil hier stage lopen’, waarop die portier zegt: ‘dat kan iedereen wel zeggen’. Ik vertelde hem mijn verhaal dat ik per se stage wilde lopen bij De Telegraaf, wij lazen thuis De Telegraaf, maar dat de deuren dicht waren en of hij die open kon maken. Hij zei: ‘ik loop nu naar de hoofdredacteur, ik vertel jouw verhaal en dan kijken we of hij je wilt ontvangen’. Hij wilde mij dus ontvangen en zei: ‘de deur gaat open, maar 1 misstap en ik pleur je eruit!’ Dat vond ik zelf ook”.

Van bakkerszoon tot krantenjongen

Valentijn biecht op dat hij niet goed raad weet met het krijgen van complimenten,  misschien wel door zijn roots? Hij komt uit een hardwerkend bakkersgezin: “Mijn vader en moeder hebben altijd hard moeten werken om die zaak overeind te houden. Dan zit je niet wachten op complimenten eigenlijk.”. Hij werkte al op jonge leeftijd mee in het bedrijf, maar wist dat hij niet in de voetsporen van zijn ouders zou willen treden: “Wat ik al heel snel heb geleerd: mijn vader stond om half 3 op, elke ochtend en dan dacht ik: ‘dat ga ik dus de rest van mijn leven niet doen’. Ik had de zaak zo over kunnen nemen, maar dat was niet mijn toekomst.”

Story of his life

Waar Valentijn nog steeds spijt van heeft is het missen van de belangrijkste goal van de vorige eeuw: “Dat is een enorm genant verhaal. Mijn eeuwige frustratie is dat ik het mooiste doelpunt van de vorige eeuw niet heb gezien, maar waar ik wel bij aanwezig was. Net na rust scoorde Cruijff het doelpunt in het Zuiderpark tegen ADO. Ik was 6, 7 jaar, ik stond aan de andere kant van de tribune een broodje warme worst te eten. Ik was daar met mijn vader, die stond wel op de tribune, ik niet, want ik vond een broodje worst toen belangrijker dan het begin van de 2e helft”.

Ten Hag: een 6,5, maar kan een 8 worden

Als je een voetbaljournalist als Valentijn Driessen in je podcast te gast hebt, kan de trainer van Ajax, Ten Hag natuurlijk niet onbesproken blijven. Als Yves Valentijn vraagt Ten Hag een cijfer te geven, antwoordt hij: “Ik vind, en dat vind ik wel knap, dat hij zichzelf uiteindelijk heeft aangepast. Ik vind wel dat je dan een 8 verdient. Zeker met de prijzen die hij heeft gepakt, en de manier waarop er nu gevoetbald wordt. Die wedstrijd vond ik wel de allerbeste wedstrijd, het allerbeste eerste uur: Chelsea-Ajax, dat was werkelijk geweldig. En Ajax-Utrecht, dat is wel Utrecht. Maar Chelsea was echt fantastisch. Maar daarvoor, waarom nou niet met een middenveld met Donny van de Beek en Ziyech samen, Martinez erbij. En dan ein-de-lijk doet hij dat. Marin krijgen we, Alvarez, dan denk je: ‘Alvarez, wat moet je daar nou mee op een middenveld? Die hoort er helemaal niet thuis’, dus daar verdient hij dan weer een 4 voor. De beginfase, procesontwikkeling. Wat heeft hij dit seizoen nu? Een 6,5? Hij kan nog wel een 8 worden”.

Later in de podcast behandelen Yves en Valentijn de beste opstellingen van Ajax en het Nederlands elftal.