Wining & Dining

Trends in de gastronomie

De restaurantindustrie is continu in ontwikkeling. Verschillende nieuwe luxe culinaire concepten en ervaringen schieten als paddenstoelen uit de grond. Uit onderzoek blijkt dat er dit jaar 7 opkomende trends in de industrie opvallen. LXRY zette deze trends op een rijtje.

Tekst: Mical Joseph
Beeld: Goed Folk en Special Pixels @ M34 - Masters of LXRY 2018

Visuele sensatie | Met een mobiele telefoon binnen handbereik slaat iedereen zijn herinneringen op. Apps zoals onder andere Instagram en Pinterest hebben de afgelopen jaren een grote rol gespeeld in het delen van deze herinneringen in de hospitality industrie. Tijdens het diner delen gasten hun culinaire ervaringen via social media. Restaurants spelen daar goed op in, want andersom geldt het natuurlijk ook: eetgelegenheden zetten op hun eigen platforms visuele content met gerechten. Sommige restaurants creëren zelfs speciale gerechten en drankjes om de impact op YouTube, Facebook Live en Instagram Stories te vergroten.

Continue groei van technologie | Er is tegenwoordig een toename van technologie in restaurants. Bestellingen doorgeven via tablets, gerechten bezorgen met drones of betalen via speciale apps: 95% van de restauranteigenaren geeft aan dat deze ontwikkelingen de efficiëntie in de zaak verbeteren.

Dineren op basis van DNA | Vandaag de dag vinden gasten het steeds belangrijker om te weten wat er in het eten zit en waar zij eten. Zo zijn er verschillende apps gelanceerd die restaurantgangers helpen bij het identificeren van onbekende gerechten. Een luxe goed wat voorheen niet gebruikelijk was.

Transparantie en milieuvriendelijkheid | Consumenten hebben transparantie hoog in het vaandel staan. Met transparantie wordt bedoelt: groeimethoden, verwerkingsmethoden en de herkomst van het eten. Ondernemingen moeten als reactie hierop een aanpak hanteren die zowel de dienstverlening aan hun gasten als het interne beleid beïnvloedt. Bedrijven kiezen voor een transparantere communicatie over vergoedingen, prijsklasse en bedrijfsprestaties. Deze trend gaat hand in hand met milieuvriendelijkheid. Een veel geziene oplossing bij ondernemingen is het creëren van menu’s waarbij restjes van de supermarkten gebruikt worden.

Veganisme | Het toenemend aantal veganisten maakt dat er meer vraag is naar veganistische menu’s in restaurants. Veganistisch dineren houdt in dat de gasten gerechten eten op plantaardige basis. Naast de dinerkaart worden er ook veganistische wijnarrangementen aangeboden (niet alle wijn is namelijk plantaardig geproduceerd).

Pop-up sterrenrestaurant M34 tijdens Masters of LXRY 2018

Eten als ervaring | Buiten huis eten ziet men als een unieke ervaring en veel consumenten, vooral de generatie millenials, heeft de voorkeur om geld uit te geven aan deze ervaringen. Gasten willen betoverd worden door het aanbod van het restaurant en de gastronomische belevenis. Deze trend leidt tot verschillende nieuwe concepten, zoals een eetervaring die de zintuigen aanspreekt of narrative dining.

Superfood restaurants | De laatste restauranttrend is een trend die voortvloeit uit het dieet van mensen: superfoods. Door de vraag naar superfood introduceren restaurants gezonde ingrediënten. Dat zal zich dit jaar nog verder ontwikkelen met bepaalde ingrediënten die goed zijn voor lichaam en geest. Denk bijvoorbeeld aan collageen voor de schoonheid, cannabis voor rust en karade voor stressvermindering. Holistische restaurants, unieke cafés gericht op speciale diëten en gezond chique restaurants ontstaan hieruit.

Restaurant M***

LXRY houdt ook van trends en vooral als wij zelf culinair spraakmakend kunnen zijn. Tijdens Masters of LXRY vind je verspreid over de beurshallen meer bijzondere restaurants, bars en lounges dan ooit tevoren. Maar het gaat verder dan dat: van 12 t/m 16 december staat een exclusief 5-daags gastronomisch spektakel op het programma waarbij de meest invloedrijke chefs van de Benelux hun culinaire kunsten vertonen. Meer dan 20 sterrenchefs, goed voor ruim 40 Michelinsterren, bereiden onder supervisie van Carsten Klint hun signature dishes aan de happy few in pop-up Restaurant M***: een wereldrecord! Reserveer nu en wees erbij.

Bron: The Dining Out Trends Report 2019