Top Trending: alles over het (Fabergé-)ei

zonder insectengif

Eieren zorgden deze week voor flink wat controverse. Bij luizenbestrijdersbedrijf ChickFriend werd geconstateerd dat een groot aantal van de pluimveebedrijven de stof fipronil zou hebben toegepast om de kippen van luizen te beschermen. Dat zou eventueel schadelijke effecten op de gezondheid van de consument kunnen hebben. Afijn. LXRY maakt van de gelegenheid gebruik om het duurste type ei ter wereld toe te lichten: het Fabergé-ei. Grote kans dat je weleens van de naam hebt gehoord of een exemplaar in een televisieserie voorbij hebt zien komen. Maar wat is het precies? En hoe is het ooit zover gekomen dat er wereldwijd miljoenen worden neergeteld voor een ietwat protserig kunstwerk van een ei? LXRY legt uit.

kindersurprise

Het verhaal achter de mysterieuze Fabergé-eieren begint in de tijd dat Rusland nog werd geregeerd door vorstelijke keizers, de ‘tsaren’. Pasen was een belangrijke feestdag voor de orthodox-christelijke bevolking. Nog steeds geven mensen elkaar hier traditiegetrouw eieren. Maar de keizerlijke Alexander III kon bij zijn geliefde natuurlijk niet aan komen zette met een chocolade-ei. Dus gaf hij in 1885 goudsmid Peter Carl Fabergé de opdracht om een geëmailleerd, gouden ei te maken met een bijzondere inhoud van robijnen en goud. Een soort extravagant Kindersurprise-ei, dus. Maria was zo verheugd met het cadeau, dat ze Alexander Fabergé tot hofleverancier benoemde. Zo werd elk jaar een nieuwe variant gemaakt. Zelfs na het regeren van Alexander werd de traditie voortgezet en werd het ei een gebruikelijk cadeau onder de leden van de adel. Echter, dat eindigde uiteraard toen de revolutionaire gebeurtenissen en het Marxisme na 1917 het aristocratische bewind beëindigden. Daarna werd er nooit meer een nieuw vorstelijk ei gelegd, pun intended. 

52 exemplaren

In totaal leverde Peter Fabergé 52 weelderige eieren. Kenmerkend is dat ze stuk voor stuk anders zijn en zijn gemaakt van kostbare onderdelen als goud, platina en edelstenen. Alle 52 zijn verspreid over de wereld. Vijf eieren zijn beland bij Koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk. De overgebleven stukken zijn in het bezit van musea of vermogende particulieren. Ook lijkt een aantal van de aardbodem verdwenenDie zeldzaamheid en rijke geschiedenis maakt de eieren miljoenen waard. Zo werd het duurste Fabergé-ei in 2007 geveild bij Christie’s. Het maakte de – toch al niet karige – Rotschild-familie maar liefst €12,5 miljoen rijker.

Meer People & Finance