Toyota wil wraak in Porsche-land

24 uursrace Le Mans

Vorige maand berichtte LXRY al over de Indy 500 en Grand Prix van Monaco, de twee eerste kroonjuwelen van de motorsport. Welnu, op 17 juni om 15.00 uur is het de beurt aan de 24 uursrace van Le Mans, de derde wedstrijd van de zogenaamde Triple Crown of Motorsports. Le Mans is het grootste eendaagse sportevenement van Europa met in totaal tussen de 250.000 en 300.000 toeschouwers. Daarnaast volgen circa 100.000.000 kijkers het evenement op televisie, live en achteraf. Alleen de World Cup en Olympics zijn groter.

overwinning van porsche

De afgelopen twee jaar ging Porsche er met de overwinning vandoor, waarmee het totaal op 18 zeges komt. Porsche is het succesvolste merk op het Franse circuit en heeft hier sowieso veel records in handen. Het opmerkelijkste record is misschien nog wel de jaargang van 1971 waaraan 49 auto’s meededen. Want van die 49 waren er 33 Porsches, waaronder de zegevierende Porsche 917 van Gijs van Lennep en Helmut Marko (baas van Max Verstappen).

toyota lijkt sterker dan ooit

Toyota was voor het eerst in 1980 op Le Mans te zien, maar heeft deze nog nooit gewonnen. Toch leek de situatie vorig jaar een succes te worden voor het in Duitsland gevestigde, Japanse team. Maar met nog een ruime zes minuten van de 24 uur te gaan, moest oud-F1 coureur Nakajima vermelden dat hij motorvermogen verloor. Met nog drie minuten te gaan viel de auto helemaal stil en bleek Le Mans opnieuw een Porsche-Land. Na dat verlies heeft Toyota dit jaar de absolute gunfactor. De voortekenen zijn in ieder geval veelbelovend. De eerste twee races van de World Endurance Championship heeft Toyota al gewonnen. Le Mans is de derde… Daarnaast zijn er in principe slechts vijf teams die een reële kans maken op de overwinning; twee Porsches 919 Hybrid en drie Toyota TS050 Hybrid. Het is altijd gunstig om in de meerderheid te zijn…

Een supermarktdirecteur en twee autosportlegenden

Op Le Mans rijden vier verschillende klassen. De overall overwinning gaat in principe altijd naar een auto uit de LMP1 Hybride klasse. Toch wordt een overwinning in de eigen klasse ook beschouwd als zege in de 24 uur van Le Mans, wat nog steeds het hoogst haalbare is. In de LMP2 klasse rijdt Racing Team Nederland, onder wie drie interessante kandidaten. Le Mans winnaar Jan Lammers en F1 recordhouder (met 322 races) Rubens Barichello delen een Dallara met Jumbo Supermarkt-CEO Frits van Eerd. Debutant van Eerd en de 61-jarige Lammers hebben al voorspeld dat ze niet gaan winnen tussen de jonge profs. Maar reken maar dat ze zin hebben in het avontuur en zichzelf willen verrassen met een mooi resultaat. Hoe Le Mans zal verlopen, is live te volgen op RTL7 en Eurosport.

Meer Cars & Yachts