Wining & Dining

Topoogst verwacht voor Nederlandse wijnboeren

Vorige week verscheen nog een alarmerend bericht dat de Champagne zoals we die kennen dreigt te verdwijnen. Nederlandse wijnboeren daarentegen verwachten dit jaar een topoogst. LXRY ging kort in gesprek met Dik Beker, bestuurslid van Vereniging Nederlandse Wijnproducenten.

Tekst: Susan Poeder

Terwijl half Nederland in juli massaal naar de kuststreken trok om verkoeling te zoeken voor de hittegolf, groeiden de Nederlandse druiven door het warme weer sneller dan normaal. April, mei en juni waren fantastische maanden, maar regen is uiteindelijk wel noodzakelijk. De regen die afgelopen dagen viel, is nog lang niet genoeg geweest. Dik Beker: “Zoals je misschien bij het KNMI hebt gezien, hebben we dit jaar te maken met een neerslagtekort. Willen we een ideale oogst, dan zullen we daarnaast ook gematigd warme dagen moeten hebben en koele nachten.”

We mogen dan niet langer uit ons bed smelten zoals in de nachten van de hittegolf, het is nog steeds te warm. “We zullen dan echt nachttemperaturen onder de 10 graden moeten hebben. 2016 was dat betreft echt een topjaar. Tot nu toe hebben we echt super weer gehad, maar de belangrijkste periode zijn de laatste zes weken. Die periode breekt nu aan.”

Nederlandse wijn is niet altijd goed boeren

Nederlandse wijnboeren krijgen met veel uitdagingen te maken. Het weer is wisselvallig en extremer dan in bijvoorbeeld Frankrijk. Is het te warm, dan produceren de wijnen veel suiker wat zorgt voor meer alcohol. Regent het te veel, kunnen de druiven Botrytis krijgen (grauwe schimmel). Dan hebben we het nog niet eens gehad over hoe een stevige hagelbui een hele oogst kan laten mislukken. Gelukkig gebeurt het laatste niet zoveel. Dik: “Ik ken slechts 1 boer die over zijn hele land netten heeft ter bescherming van de druiven tegen hagel. Het kost veel geld. Daarom zijn er weinig boeren die het doen. Maar als je een keer een hagelbui hebt dan is het wel goed mis.”

Wil je wijn maken in Nederland, dan moet je een lange adem hebben. “Het duurt zeker 4 jaar voordat je inkomsten kunt halen uit wijnteelt” vertelt Dik. “Je moet een enorme buffer en investeringen hebben wil je dit werk doen. Ik ken dan ook weinig boeren die dit als hoofdverdienste hebben. De meesten doen dit als nevenberoep. Het is hard werken. Zeker 500 tot 600 arbeidsuren per jaar gaat er in zitten.”

Alle wijnen zijn luxe

En waar kunnen we nu de meest luxe wijn van Nederlandse bodem vinden? “Alle wijnen zijn luxe” vertelt Dik lachend.” 2 september is weer de jaarlijkse Wijnkeuring van de Lage Landen. Het Deutsche Weinbauamt in Neustadt (RheinlandPflatz) heeft 167 wijnen beoordeeld en 42 Belgische. Op basis van de “Landespraeimierung”  worden scores toegekend en krijgt een wijn een Gouden, Zilveren of Bronzen medaille of een keurzegel.