Top trending: je privé-eiland in Vinkeveen

op een onbewoond éééeiland…

Wat is het summum van luxe? Een privévliegtuig? Een privé-chalet? Wat dacht je van een privé-eiland? Een afgelegen gebied omsloten door water, waar alleen jij en eventueel je familieleden (of juist niet) mogen aanmeren. Met als enige bewegende gezelschap een paar dalende meeuwen en wapperende witte gordijnen voor de openslaande deuren? De rijken der aarden is het gelukt. John Lennon begon de trend met een Iers eiland dat hij in 1967 tot ‘Beatles Island’ omdoopte. Ook Johnny Depp staat bekend om zijn retreat. In 2004 kocht de Pirates of the Caribbean-acteur een stuk grond aan in, jawel, de Caribische Zee. Dat kon beter, dacht Leonardo DiCaprio een jaar later. In 2005 voegde de filmster Blackadore Caye Island voor de kust van Belize aan zijn portefeuille. Ook Julia Roberts schijnt ergens tussen de Bahamas een speldenprik op de wereldbol te bezitten.

vinkeveense weldaad

Maar voordat je concludeert dat je voor een privé-eiland een loonstrookje van €40.000.000 per jaar moet hebben, kunnen wij je gerust stellen. Dat is niet per sé het geval. Evenmin hoef je ervoor af te reizen naar een gebied in de Pacifische Oceaan. Op maandag 18 april 2017 werden er namelijk 38 privé-eilanden verkocht in ons eigen banale Nederland. Het waren 38 Vinkeveense, zogeheten ‘legakkers’ die Recreatieschap Vinkeveense Plassen via een veiling beschikbaar heeft gesteld. Dit zijn langwerpige eilandjes die ooit door de turfwinning zijn ontstaan. In totaal werd de “archipel” geveild voor €440.000. Per stuk gingen de eilanden gemiddeld dus voor €11.500 over de toonbank. Het is een peulenschil vergeleken met bijvoorbeeld de €3,3 miljoen die Johnny Depp voor zijn persoonlijke rotsenpartij neertelde.

beschoeiingsverplichting

De kersverse eigenaren van de Hollandse privé-eilanden, zijn echter niet vrij om er à la Marlon Brando een vijfsterren-resort te beginnen, of er ook maar een futuristisch vakantiehuis te plaatsen. Want het is de particulieren niet toegestaan om iets te bouwen op hun eilanden. Behalve dan een aanlegsteiger. Meer dan een wegwerp-BBQ neerzetten en genieten van de wonderlijke omgeving van de Vinkeveense Plassen kunnen ze dus vooralsnog niet uitvoeren. Maar volgens wethouder van de Ronde Venen, Anco Goldhoorn, kan dat in de toekomst eventueel veranderen: “Eind volgend jaar moet er een nieuw bestemmingsplan zijn en dan wordt duidelijk wat je er echt mee mag.” De helft van de verkochte stukken grond hebben een beschoeiingsverplichting. Dat betekent dat de eigenaar binnen drie jaar wordt geacht om zijn eiland van nieuwe oeverwanden te voorzien. De hoge onderhoudskosten vormen tevens de reden dat de gemeente de legakkers verkocht.

Interesse? Er staan nog 6 eilanden te koop.

Meer Interior & Estate