Art & Design

Top 5 Tassen Must Haves

Kleding maakt de man, maar de tas maakt de vrouw. Van schoudertas tot clutch, van It-bag tot shopper: een overzicht van de 5 meest luxe tassen volgens LXRY List.

1. Hermès Birkin

De heilige graal voor vrouwen die van tassen houden, is de Birkin. De tas dankt haar naam aan actrice en zangeres Jane Birkin. Zij vervoerde haar spulletjes altijd in een rieten mandje, dat prompt er de brui aan gaf toen zij in het vliegtuig naast de directeur van Hermès zat. Hij noteerde haar klaagzang over tassen in het algemeen (en dus de reden van het mandje) en liet een handtas maken die wel voldeed aan alle eisen van mevrouw Birkin. Wie ook een Birkin bag wil, zal op de wachtlijst moeten. Of er eentje in het pre-loved circuit zoeken. Let wel: een tweedehands Birkin is je vooral goed laten voorlichten, want de tas wordt veel nagemaakt. Voor unieke exemplaren is Christie’s een goede plek. Dit jaar bood het veilinghuis onder meer een Birkin gemaakt van zwart krokodillenleer aan.

2. Louis Vuitton Petite Malle

Louis Vuitton heeft niet alleen evergreens in de winkel staan. Mede dankzij het creatieve brein van Nicolas Ghesquière, het huidige hoofd design, verschijnen er momenteel veel opwindende tassen in de schappen. Neem de Petite Malle, dat letterlijk ‘kleine koffer’ betekent. Een perfecte omschrijving voor dit fijne tasje, waar tevens een begerenswaardige telefooncovervariant van ontworpen is. Ghesquière kreeg het idee toen hij originele Vuitton-koffers zag die ergens tussen 1911 en 1929 op maat zijn gemaakt voor de rijke bankier annex fotograaf Albert Kahn. Petite Malle is het zoveelste bewijs dat Ghesquière als geen ander de heritage van een merk op onnavolgbare wijze weet om te zetten in iets aantrekkelijks hedendaags.

3. Céline Phantom

Luggage, Box, Trio, Trapeze: het lijkt geheimtaal, maar onder tassenliefhebbers leveren deze namen een verhoogde hartslag op. Sinds de komst van Phoebe Philo in 2008 maakt het modehuis Céline ongekende tijden door. Niet alleen haar kleding vindt gretig aftrek onder vrouwen, ook de tassen vliegen als de bekende warme broodjes over de toonbank. De droom van velen is en blijft de Luggage. Zelf geven we de voorkeur aan het iets grotere zusje de Phantom, al was het maar om het olijke gezicht dat in de voorkant verstopt is. Daarnaast vinden we de speciale uitvoeringen mooier en leuker dan het eeuwige zwart of bruin. Juist bij de seizoenedities in houthakkersruit, theedoekprint op streep kom het ontwerp nog beter uit.

4. Chanel 2.55

Je kunt het je haast niet voorstellen, maar tot begin vorige eeuw was het niet gebruikelijk om een handtas om je schouder te dragen. Een dame van stand hield haar tas in de hand. Tot ergernis van Coco Chanel, want roken en je drankje vasthouden op hetzelfde moment was op deze manier onmogelijk. Al in 1929 ontwierp ze een tas voor over de schouder. Dit model kreeg in 1955 een make-over, die resulteerde in de beroemdste tas ter wereld, de 2.55, die haar naam dankt aan de maand (februari) en het jaar (1955) waarin het ontwerp werd gelanceerd. Ieder seizoen komen er nieuwe uitvoeringen in de winkel, in bijzondere stoffen of kleuren. Maar de zwarte tas is en blijft de klassieker. Het origineel komt met het Mademoiselle-slot: een rechthoekje dat je kunt omdraaien. De sluiting met dubbele C is pas in de jaren tachtig door Karl Lagerfeld bedacht en heet officieel geen 2.55, maar ‘Classic flap’. Al zal niemand daar in de praktijk moeilijk over doen. Laatste leuke detail: een Chanel 2.55/Classic flap blijkt zeer waardevast en levert in sombere tijden bijna de volledige aankoopwaarde op bij verkoop.

5. Chanel Gabrielle

Hoewel je op safe kunt gaan door een klassieker te kopen, voorspellen wij een grote toekomst voor de in 2017 gelanceerde Gabrielle. Dit is de cool girl take op de klassiekers van het huis. Het design is overduidelijk Chanel met het matelassé leer, de kettingen voor om de schouder en de dubbele C aan de rits. Toch is Gabrielle helemaal anders dan we gewend zijn van het modehuis. De casual meets chic tas combineert goud met zilver in de kettingen, dus je hoeft geen moeilijke keuzes te maken over de hardware. Het enige waar je je brein over moet breken, is of je voor small, medium of large gaat. En dan hebben we het nog maar niet gehad over de kleuren.

LXRY List

LXRY List is hét naslagwerk voor iedereen die nieuwsgierig is naar schoonheid, ambacht en luxe in de meest brede zin van het woord. LXRY List is samengesteld door de connaisseurs van het goede leven.

Klik hier om LXRY List te bestellen.