People & Finance

Toine van Peperstraten: "Ik wil uit mijn comfortzone komen"

Ze deed ooit mee aan de Miss Universe-verkiezingen, nu wendt ze haar charmes aan om voor LXRY spannende mannen tot een interview te verleiden. Dit keer richt Irene van de Laar haar pijlen op sportjournalist en presentator Toine van Peperstraten.

Tekst: Irene van de Laar
Fotografie: Karoly Effenberger

Toine van Peperstraten groeide uit tot een van de populairste presentatoren van Studio Sport, het programma waar hij twintig jaar werkzaam was. In 2013 ging hij een nieuwe uitdaging aan en werd hij een vast gezicht van Fox Sports. Naast sport is muziek een grote passie van Toine. Vanaf januari 2020 presenteert hij samen met Dionne Stax een nieuw programma op NPO Radio 1. Op dit moment is Toine ook te zien als presentator van De IJzersterkste: 12 bekende Nederlanders leren langebaanschaatsen. Ik ontmoet Toine in het historische gebouw aan het Amsterdamse IJ waar het Lloyd Hotel gevestigd is.

Toine, zowaar een Brabants onderonsje…

“Klopt, ik ben opgegroeid in Hilvarenbeek, en geboren in A huizen, een dorp in Zuid-Holland. Hoewel ik al bijna dertig jaar in Amsterdam woon, voel ik me in alles een echte Brabander. Wat Brabanders kenmerkt? Ze zijn warmer, gezelliger, en opener. Ik ga me vermoedelijk nooit een Amsterdammer voelen, ook al is het mijn woonplaats. Amsterdam is vooral een mooie verzameling van allerlei culturen.”

Wie was Toine in zijn jonge jaren?

“Ik was vrij rustig. Ik dacht nooit aan een televisiecarrière, maar wel aan een toekomst bij de radio. Ik was heel sportief, maar blonk niet uit in een specifieke sport. Later, in mijn studententijd, ben ik nog eens Nederlands studentenkampioen geworden met zaalvoetbal. Als keeper. Ik wilde wel graag ergens goed in zijn. Ik kon ook goed skiën, en ben tegenwoordig nog steeds een fanatiek snowboarder. Verder was ik veel bezig met muziek. Op mijn vijftiende was ik al radiodeejay.”

“Als iemand me nu zou vertellen: ‘Toine, jij gaat binnenkort samenwonen’, dan zouden mijn haren recht overeind gaan staan”

Hoe kreeg je uiteindelijk een voet tussen de deur in de Hilversumse mediawereld?

“Ik had bedrijfskunde gestudeerd in Eindhoven en nog een jaar studiebeurs over. Ik twijfelde: óf aan een nieuwe studie beginnen, óf gaan solliciteren. De mediawereld lonkte ondertussen nog steeds. De handigheid van radio maken kwam regelmatig van pas als ik wel eens een cabaretavondje aan elkaar babbelde. Ik was in klein gezelschap wel aanwezig, maar in groot gezelschap niet. Ik ging niet op een tafel staan. Het was voor mij al een doorbraak als ik af en toe wat af- en aankondigingen mocht doen. En passant had ik ook een korte cursus tv-presentatie gedaan. Na mijn studie in Eindhoven – ik wilde daar niet blijven hangen, want daar gebeurde het natuurlijk niet op televisiegebied – ben ik naar Amsterdam verhuisd. Ik kwam vrij snel in contact met iemand die bij Studio Sport werkte. Daar zochten ze vaak types zoals ik. Achter de schermen begon ik met het samenvatten van voetbalwedstrijden. Proberen een wedstrijd te ‘lezen’. Aanvankelijk werkte ik er op proef. Later kreeg ik kleine contracten. Ik deed uiteindelijk een screentest en maakte in 1994 mijn debuut bij Studio Sport als presentator.”

Je maakte een overstap naar Fox in 2013. Wat hadden zij je te bieden?

“Ik ben naar Fox gegaan, omdat zij de samenvattingen van de Eredivisie zouden gaan uitzenden. Die zouden weggaan bij Studio Sport en naar het open kanaal van Fox komen. Daarnaast zouden ze er een hele zender omheen gaan bouwen. Ik kreeg een goed voorstel en zou meerdere programma’s voor mijn rekening gaan nemen. Enfin, de oorspronkelijke plannen zijn niet doorgevoerd en Fox verkocht de rechten van alle samenvattingen weer aan Studio Sport. Inmiddels zit ik alweer bijna 6,5 jaar bij Fox Sport, de abonneezender. Dit kanaal is enorm gegroeid en steeds populairder onder jongere sportliefhebbers, die Studio Sport soms wat te stoffig vinden. Het is vernieuwend, en ja, voetbal wil je live kijken. Dat kan bij Fox Sports. Ik werk er nog steeds met veel plezier.”

In januari start je met iets nieuws: samen met Dionne Stax vorm je een duo in Stax & Toine op NPO Radio 1. Wat krijgen we te horen?

“We willen een programma neerzetten dat het gevoel van een magazine heeft. Een bredere keuze van onderwerpen, wellicht een wat bredere doelgroep aanspreken. Waar een tikkeltje meer muziek gedraaid mag worden, en dat tevens een ontspannen toon heeft. Dionne heeft misschien wat minder radio-ervaring, maar is wel een erkend presentatrice. Ik denk dat we redelijk complementair zijn. Of ik goed in een duo kan werken? Ja, dat denk ik wel. Ik heb sowieso nooit last van profileringsdrang. Een gunfactor is zo belangrijk. Die ontbreekt nog te vaak als ik om me heen kijk.”

Als je een talent of bepaalde eigenschappen bij zou kunnen krijgen, welke zou dat dan zijn?

“Vorig jaar had ik al bedacht: ik wil weer eens nieuwe uitdagingen en dat dan breder vertaald. Ik wil uit mijn comfort-zone komen. Heel veel dingen die te maken hebben met sport, media en muziek, zijn voor mij heel vanzelfsprekend. Eigenlijk moet mijn interessegebied groter worden. Als ik een krant opensla, lees ik meestal de artikelen die me aanspreken. Ik blijf te veel hangen in mijn eigen ontspannen situatie. Van nature zou ik het vermogen willen hebben om dingen zo aan te pakken, waarbij ik me blijf ontwikkelen.”

Wat doe je het liefst als je niet aan het werk bent?

“Ik ben vaak met mijn kinderen van 16 en 19 jaar. Ik heb een bootje, en ik sport veel, vooral golf. Ik ben ook regelmatig ergens op de dansvloer te vinden. Ik heb niet veel vrienden, maar wel een handjevol hechte vriendschappen. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit.”

LXRY Magazine

Benieuwd naar de rest van het verhaal? Het volledige interview lees je in het nieuwe LXRY Magazine #40.

LXRY Magazine 40