Art & Design

Todd Hido: Reporter van de Dark Side

Nachtenlang rijdt hij in zijn auto rond op zoek naar het perfecte plaatje. De ingrediënten daarvoor zijn nat, donker en desolaat. Klinkt niet vrolijk, maar toch oefenen de foto's van Todd Hido een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. LXRY sprak met hem.

Tekst: Bart-Jan Brouwer
Beeld: Todd Hido, Reflex Amsterdam
Redactie: Nathalie Wittendorp

Een dreigende wolkenlucht; een schaars verlicht, afgezonderd huis in de nacht; een donker dennenbos wadend in de nevel; een eenzame lantaarnpaal die zijn schamele licht werpt op een zwart meer… Je zult Todd Hido nooit foto’s zien maken op een blauwe, zonovergoten dag. Hij voelt zich aangetrokken tot de dark side, dit heeft volgens hem mede te maken met zijn afkomst. Hij groeide op in het noordoosten van Ohio, waar koude en donkerte overheersen en het bijna altijd grijs is.

Ondertussen heeft Hido al acht fotoboeken gemaakt. Zijn ideeën komen voort uit zijn werk. Neem zijn eerste boek, House Hunting, hij stuitte op een afgelegen huis waar een enkel peertje brandde. Dit beeld deed hem iets en zo werd hij vanzelf alerter op zulke huizen. De huizen in de nacht zijn voor Hido bewaarplekken voor herinneringen. Als hij een huis ziet waar één enkel lampje brandt, dan vraagt hij zich af: Wie wonen daar? Wat doen ze? Wat gebeurt daar? Mensen die de foto’s zien maken met hun gedachten de foto compleet.

Naast kunstfotografie heeft Todd Hido ook Victoria Beckham’s herfstcollectie 2014 gefotografeerd alsmede advertenties voor de lente/zomercollecite 2017 van Bottenga Veneta. Hido vond het wel eens leuk om met een crew te werken. Kleding maakt deel uit van de foto, maar wat hem betreft is kleding niet waar de foto over gaat.

Bestel LXRY 37 – Steve Tepas special edition

Wil je meer lezen over Todd Hido, lees dan het hele interview in LXRY magazine. Bestel LXRY magazine nu via de onderstaande knop. Wil je niets meer missen? Kies dan voor een 1- of 2-jarig abonnement op LXRY en ontvang het magazine 4 keer per jaar op de deurmat.

LXRY Magazine 37