To do: Wereldpremière We Margiela

Zo’n 20 jaar geleden vond de museumtentoonstelling van Maison Martin Margiela plaats bij Museum Boijmans van Beuningen. Op zondag 22 oktober vindt de wereldpremière van de documentaire We Margiela plaats. Mede-oprichter Jenny Meirens en het creatieve team vertellen voor het eerst het bijzondere verhaal over de ontstaansgeschiedenis van Maison Martin Margiela.

tijdbeeld

De Belgische modeontwerper Margiela begint in 1988, samen met Jenny Meirens, Maison Martin Margiela. In We Margiela komen de creatieve processen, de aanpak en de bijzondere filosofie van het huis aan bod. Diepgaande interviews en uniek archiefmateriaal geven een fascinerend beeld van het ontstaan en de uiteindelijke verkoop van een van de meest invloedrijke modehuizen van deze tijd.

De filmmakers gaan op zoek naar de impact van het werk van Margiela op de huidige modewereld. Unieke innovaties van het modehuis, zoals anonimiteit en hergebruik, zijn voor veel creatieve makers nog steeds centrale concepten. In de film is te zien dat het modehuis werd geleid door een sterke ‘gut feeling’ en een groot plezier in het nemen van creatieve risico’s.

desillusie

Uiteindelijk was Maison Martin Margiela een van de eerste hedendaagse modehuizen die ten onder ging aan de druk van financiële groei. Toen het huis werd verkocht, trokken de oprichters zich vrijwel meteen terug uit het publieke leven. Werknemers en fans bleven gedesillusioneerd achter. Meirens en Margiela hebben elkaar tot aan hun dood niet meer gesproken.

Mede-oprichter Jenny Meirens is op 1 juli 2017 overleden. De documentaire laat zien hoe zij onzichtbaar en bij velen onbekend, toch gezichtsbepalend was voor het ontstaan, de aanpak en vormgeving van het huis. Na Meirens’ dood werd in de internationale media haar visionaire en baanbrekende werk geroemd.

boijmans.nl

Beeld: Still uit de documentaire: Jenny Meirens houdt een foto omhoog van het Margiela-team.

Meer Beauty & Fashion