Hotspot: Magisch Vuurtoreneiland

Dit is zo’n adres waar je geweest moet zijn. Normaal gesproken zijn ze alleen open in de zomer en de paar dagen dat ze open zijn, zijn ze steevast uitverkocht. Sinds dit jaar zijn ze ook in de winter open en is er dus meer kans om te mogen genieten van deze ervaring.

Table d’hôte

Stel je voor. Je spreekt af bij het meetingpoint vlakbij Amsterdam Centraal. Hier wordt je opgehaald door de historische IJveer XIII waarmee je in een uur vaart over het IJ naar Vuurtoreneiland, vlakbij Durgerdam. Vervolgens beland je op een eiland met ongerepte natuur, een karakteristiek fort en Amsterdam’s enige eigen vuurtoren. Het decor van het table d’hôte menu vind in de winter plaats in het fort, beschut van wind en regen. De 5-gangen, met passend wijnarrangement, worden bereid met regionale producten, ouderwetse ambachtelijke technieken en open vuur. Fermenteren, pekelen, wecken, inmaken, roken en roosteren. Eten met karakter en een bijzonder verhaal.

Vuurtoreneiland

Vuurtoreneiland ligt ook te midden van bijzondere natuur, de IJdoornpolder en het grote water van het Markermeer. Generaties lang waakte alleen de familie Engel als vuurtorenwachter over deze mythische plek. Het eiland is daardoor nog wild en onontdekt. De laatste beheerders waren bioloog Roeland Bom en kunstenares Maaike Ebbinge, zij woonden er de laatste jaren. Van deze bijzondere periode en observaties heeft Maaike een prachtig boek gemaakt.

Een avond Vuurtoreneiland in het Winterrestaurant kost € 90,- pp, dat is inclusief 5-gangen diner, boottocht, bijpassende wijnen en kan tot april 2017. Vanaf mei 2017 gaat het Zomerrestaurant in de glazen kas open.

Beeld: annelore.nl

Meer Wining & Dining