Travel & Experiences

Heerlijke tips voor een weekendje Londen,
nu het nog kan

Het is al lang niet meer ondenkbaar dat Groot-Brittannië op 31 oktober de Europese Unie gaat verlaten. In het geval van een no deal Brexit, zul je straks een paspoort moeten hebben om naar Londen te kunnen reizen (nu kan dat nog met je identiteitskaart). Maar om dingen niet erger te maken dan ze zijn, dit zou pas vanaf 31 december 2020 van kracht zijn. Wil je nog naar Londen reizen zonder paspoort, grijp je kans nu het nog kan. Gasthoofdredacteuren Studio Drift delen hun vijf favorieten voor een weekendje Londen op een rij.

Tekst: Susan Poeder

Tate Modern

Tate Modern is met 5,2 miljoen bezoekers per jaar de meest bezochte attractie van Londen. Het museum is gevestigd in een oude energiecentrale aan de Thames en je vindt hier alle stromingen in de moderne kunst. Van Claude Monet tot Pablo Picasso en Andy Warhol.

Ralph: “Het is onze grote droom om in de Turbine Hall van Tate Modern een grote show te doen. We hebben daar in 2004 de Weather Project van Olafur Eliasson gezien. Daardoor zijn we zeer geïnspireerd geraakt.” Lonneke: “Het is écht de grote droom van ons. We proberen daarbinnen te komen, maar dat is tot op heden nog niet gelukt.”

Tate.org.uk

Beeld: Iwan Baan

Dover Street Market

Lonneke: “Een conceptstore van Comme des Garçons, met bovenin een restaurantje waar je heerlijk kan lunchen. Ze hebben er extreme dingen op het gebied van kleding, kunst, accessoires, sieraden, boeken… Ralph en ik komen hier best wel vaak.”

Doverstreetmarket.com

Beed: Denna Jonges

Jugemu, Londen

Lonneke: “Een heel klein Japans restaurantje waar je, aan de bar zittend, supergoed kunt eten. Het ligt midden in Soho, waar alom drukte heerst. En in één keer zit je in een andere wereld. Dat vind ik er zo leuk aan. Dat je zoiets authentieks daar kunt vinden. Ik houd er nooit van om in zo’n IKEA-concept te trappen, ik vind het altijd leuk om adresjes te zoeken die daarbuiten vallen, die niet massaal zijn.”

jugemushimbashi.com.au

Ook leuk om te lezen: hotspots voor een heerlijke staycation

Borough Market

Lonneke: “Op deze markt vlak bij de kathedraal van Southwark heerst die typisch Engelse sfeer. Ik houd van plekken waar de cultuur naar voren komt. Ondanks het toegenomen toerisme heeft Borough Marktet nog steeds dat karakter van toen. Leuke plek ook om even te lunchen.”

Boroughmarket.org.uk

Afternoon tea bij Claridge’s

Lonneke: “Aan het begin van onze carrière werden Ralph en ik uitgenodigd om thee te komen drinken bij Claridge’s. We hadden geen flauw idee wat voor zaak dat was. Kwamen we met onze plastic AH-tassen in zo’n chic hotel, haha. Dat maakte wel indruk op ons. Inmiddels zijn we dat soort plekken wel gewend. Leuk dat naast alle moderniteiten die je in Londen vindt ook nog plek is voor zoiets echt klassiek Engels.”

Claridges.co.uk

Serpentine Galleries

Ralph: “Invloedrijke expositieruimte, bestaande uit twee paviljoens, in Kensington Gardens. Er worden altijd cutting edge kunstenaars getoond, van Anish Kapoor en Jeff Koons tot Marina Abramovic. Hans-Ulrich Obrist is daar de artistiek directeur. Hij heeft een soort extra hoofd met opgeslagen kennis, bizar wat die man allemaal van kunst weet.”

Serpentinegalleries.org

Beeld: Dafydd Jones

Chiltern Firehouse

Lonneke: “Dé plek om lekker te borrelen in Londen. Dit restaurant-hotel is gevestigd in het monumentale rodebakstenengebouw van de voormalige brandweerkazerne Marylebone, ook bekend als ‘de brandweerkazerne van Manchester Square’. Eigenaar is de Amerikaan André Balazs, die ook Chateau Marmont Hotel in LA en The Mercer Hotel in New York bezit. Als chef heeft hij de Portugees Nuno Mendes aangesteld, die eerder heeft samengewerkt met grote namen als Ferran Adrià, Wolfgang Puck en Jean-Georges Vongerichten. Een tafeltje reserveren is niet makkelijk. Zoals The Daily Mirror schreef: ‘Als je naam niet op de Hollywood Walk of Fame staat, kun je het wel vergeten.’”

Chilternfirehouse.com

Natural History Museum

Ralph: “Een van de musea met de grootste natuurhistorische collecties in de wereld. Het staat vooral bekend om zijn tentoonstellingen van dinogeraamtes en zijn rijke architectuur. Het wordt daarom ook wel een ‘kathedraal vol natuur’ genoemd. Blikvanger is het geraamte van de blauwe vinvis aan het plafond in de centrale hal. Toen ik daar als kind kwam, stond op die plek nog het geraamte van een diplodocus. Dat maakte zo’n indruk. Later ben ik er met Lonneke naartoe gegaan, toen we nog studeerden. Het is een plek waar je je verbaast over hoe de natuur werkt in al zijn elementen, de schoonheid ervan, de kleine nuances die je daar ontdekt… Echt een te gek museum.”

Nhm.ac.uk

LXRY List 2019

Bij LXRY houden we van lijstjes. De LXRY List 2019 is samengesteld door de connaisseurs van het goede leven en bundelt in maar liefst 400 pagina’s het beste van de Benelux. Van must-know smaakmakers, vooruitstrevende CEO’s, bijzondere stijliconen, unieke (horeca)concepten tot de mooiste reisbestemmingen, en veel meer. Bestel de LXRY List via de onderstaande knop.

LXRY List 2019