De tiara die de kroon spant

saffieren van oranje

De kluis van de koninklijke familie telt een grote collectie aan  juwelen zoals broches, colliers en diademen. Het meest bekend is de indrukwekkende saffieren tiara die koningin Maxima droeg op 30 april 2013, tijdens de inhuldiging.

Dit diadeem is ontworpen door Vita Israël en gemaakt door juwelier Maison van der Stichel. Het is vrijwel zeker dat Israëls ontwerp van de tiara is gebaseerd op een al bestaand ontwerp van de bekende juwelier Oscar Masin. In de tiara zijn 665 Zuid-Afrikaanse diamanten en 33 saffieren verwerkt. De middelste en grootste saffier is een erfstuk van koningin Anna Paulowna.

Koning Willem III kocht het saffieren diadeem ten tijde van 1880 in Amsterdam bij Maison van der Stichel als cadeau voor Koningin Emma. Zij droeg deze onder andere bij de inhuldiging van Wilhelmina in 1898. Emma’s dochter Wilhelmina heeft de tiara nooit gedragen, koningin Juliana wel. Ook Juliana’s dochter koningin Beatrix heeft de tiara veel gedragen. Deze tiara wordt naar het schijnt alleen door koninginnen gedragen.

De prijs? Deze moeten we je helaas schuldig blijven…

Beeld: Brunopress

Meer Jewels & Watches