Wining & Dining

The White Room: hoe Arturo Dalhuisen een Michelinster binnenhaalde

3 inspiratibronnen, 2 jaar open en nu al 1 ster

Begin 2016 opende aan de hoofdstedelijk Dam restaurant The White Room in NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky. Onder toeziend oog van signature chef Jacob Jan Boerma, van driesterrenrestaurant De Leest, kreeg de talentvolle Arturo Dalhuisen de leiding over de keuken. Dat vertrouwen betaalde hij terug met een ster.

Tekst: Bart-Jan Brouwer
Fotografie: Esther Quelle
Redactie: Susan Poeder

Eten als een vorst

The White Room is afgeleid van ‘De Witte Zaal’, die de ruimte kreeg bij de opening in 1885. Het is een van de oudste restaurants van Amsterdam. Bij het binnentreden is het alsof je uit een tijdmachine stapt. Eet je in The White Room, dan waan je je even in een wereld van vorstelijkheid in een ruimte met gouden details op de muren, kroonluchters aan het plafond en langoustines op je bord.

Arturo heeft zich in zijn leerjaren laten inspireren door Jacob Jan Boerma, Jonnie Boer en Sergio Herman. “Dat zijn echte legends. De grootste les die ik bij Boerma heb geleerd: ook al kost het iets meer, zorg altijd dat de kwaliteit op nummer één staat. De gast proeft dat ook. In The White Room komen mijn langoustines altijd levend binnen. Dat is zo’n verschil met die dooie exemplaren.”

Het begin van The White Room

Na enkele jaren werken in De Leest (***) en restaurant De Jonkman in Brugge (**), werd Arturo gevraagd door Jacob Jan om The White Room te gaan runnen, waarin Jacob Jan een adviserende rol heeft. Arturo: “We hebben dagelijks contact. Ook al is de kaart helemaal mijn ding, hij moet weten wat er op staat. Hij weet welke basis ik hanteer: zuren, frisse tonen, specerijen. Dat is mijn stijl en die sluit aan op die van De Leest: de keuken van Jacob Jan staat bekend om zijn kenmerkende zuren. De langoustine zal altijd op de kaart staan. Een ander signatuurgerecht is de duif.”

Verse Michelin

“Van de uitreiking zelf kan ik me niet zoveel herinneren, maar er is sindsdien veel veranderd. We zitten elke avond vol en ik krijg felicitaties van driesterrenchefs van over de hele wereld. Maar we zijn nog niet klaar. Die eerste ster moeten we nu gaan vasthouden en kijken hoe we nog sterker kunnen worden. Ik ga voor twee sterren. Drie durf ik nog niet in de mond te nemen. Die eerste was een droom en die is uitgekomen. Die tweede ster is nu een droom.”

LXRY topchef

Lees meer over het interview met Arturo Dalhuisen en The White Room in LXRY Magazine #34. LXRY Magazine is verkrijgbaar in de winkels en via de LXRY Shop. Abonnee worden? Klik hier.