People & Finance

The Inventors of Whisky Investments

De hele wereldpers viel over hem heen. Reuters, Bloomberg, het Londense CNBC, het Canadese BCC. Hij was zelfs op het journaal in Japan. Iedereen wilde weten wie de man is, die whisky als beleggingsproduct introduceert. Velen dachten toentertijd dat het een eendagsvlieg of hype zou zijn, maar met een gemiddeld rendement van 15,6% per jaar tussen 2007 en 2018 kan je daar niet meer van spreken. Het is het verhaal van Michel Kappen, oprichter en CEO van Scotch Whisky International. LXRY gaat met hem in gesprek.

Tekst: Vivian Secrève

Van hobby naar belegging

In het begin waren het vooral whiskyliefhebbers die instapten, maar al snel volgden de serieuze beleggers op zoek naar rendement. “Het belegd vermogen steeg, waardoor SWI op de radar van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) verscheen. Toen het belegd vermogen 17 miljoen euro was, wilde de AFM het onder toezicht stellen, want zonder vergunning loopt de klant toch wel wat risico”, aldus Michel Kappen. Het bedrijf kreeg in 2014 de vergunning van de AFM en is daarmee tot op heden het enige bedrijf in de wereld met een vergunning van de nationale toezichthouder om whisky als beleggingsproduct aan te bieden. “Het verkrijgen van die vergunning was echt een grote stap voor ons.”

Tussen aandelen in vastgoed

Inmiddels is whisky een volwassen alternatieve belegging, die gepositioneerd wordt tussen aandelen en vastgoed. Het feit dat je belegt in een tastbaar product is vergelijkbaar met vastgoed, maar qua verhandelbaarheid en lage onderhoudskosten lijkt het weer meer op aandelen. “In de zoektocht naar rendement zien steeds meer beleggers whisky als een prima alternatief voor een goed gespreide beleggingsportefeuille.”

 

Grensverleggend

Waar in de begintijden kon worden belegd met enkele duizenden euro’s, is de grens om klant van SWI te worden vandaag de dag €25.000. En voor Vermogensbeheer is de grens €100.000. “Bij vermogensbeheer beheren wij uw portefeuille en u kunt kiezen voor jaarlijkse liquiditeit. Uniek, want doorgaans biedt een belegging in commodities geen tussentijdse liquiditeit”, aldus Michel Kappen. En dan is er nog de Scotch Whisky Investors Club. “Vanaf €250.000 verkrijg je automatisch deze status en dan gaan alle deuren voor je open. Dit jaar heeft de Scotch Whisky Investors Club een stand op Masters of LXRY, dus als je meer wilt weten over deze club, kom dan langs op de stand voor een lekker glas whisky.”