Wining & Dining

The Food Department: nieuw eten doet Magna Plaza herleven

"Eindelijk weer wat leven in het Magna Plaza." Een veelgehoorde reactie op de LXRY redactie toen wij het nieuws hoorden over de komst van 'The Food Department' in het Amsterdamse winkelcentrum Magna Plaza. The Food Department opent op 6 mei officieel haar deuren, maar voor wie niet kan wachten, je kunt vanaf vandaag al terecht. LXRY kreeg alvast een exclusieve preview en nam de proef op de som bij de ruim 14 foodstands.

Tekst en beeld: Susan Poeder

Streetfood in een foodhal, maar dan luxe

Conceptontwikkelaar Laurens van Rooijen: “Veel te lang heeft Magna Plaza eruit gezien als vergane glorie. Erg zonde, dus het was hoog tijd om er nieuw leven in te blazen. Op de tweede verdieping van het voormalig hoofd postkantoor zijn co-living en co-working spaces gerealiseerd en daar wilden we een co-fooding ruimte aan toevoegen. Gevestigde horecaondernemers in Amsterdam die hun strepen hebben verdiend moeten de foodhal gaan dragen, maar er is ook ruimte gecreëerd voor nieuw talent.”

Master Yossi Eliyahoo

Horecatycoon Yossi Eliyahoo brengt maar liefst drie concepten van zijn Entourage Group naar The Food Department. Twee daarvan, Burger bar The Butcher en pizza hotspot Toni Loco, zijn inmiddels gevestigde begrippen in Amsterdam. Midden-Oosterse Pita kitchen Bepita wordt daar nu aan toegevoegd. LXRY tipt de ‘Grilled Lamb Kebab’: kebab die rauw wordt toegevoegd aan het broodje voordat deze op de grill gaat, waardoor al het vleesvet in het broodje trekt. Resultaat: crispy en juicy broodjes met een smaakexplosie.

Internationale keukens met internationale koks

Wat opvalt aan The Food Department is dat er bij elk internationaal concept internationale chefs in de keuken staan. Zo kun je bij Ta Toru terecht voor écht authentiek Indisch-Moluks eten. Wij noemen in het speciaal de ‘Saté Lilit op een stokje van citroengras’, hier nergens anders zó lekker dan in Indonesië zelf. Ook de bon bon gevuld met pandan scoort hoge ogen.

Een plank vol saté met bietenkroepoekjes.

Ta Toru betekent 'van de derde generatie'. De koks in de keuken zijn van de derde generatie Molukkers in Nederland.

Oosters watertanden

Er is bovendien veel in de Aziatische hoek te vinden. China Supreme serveert Chinese gevulde pannenkoekjes en ‘Lanzhou Beef Noodles’. Bij Sushito kun je je eigen pokébowl of sushi burrito laten maken. En bij Dimsum District eet je, niet geheel onverwacht, heerlijke dimsum.

Stel je eigen Pokébowl samen bij Sushito.

Amsterdams trots

Oesterbar Brut de Mer, gevestigd aan de Albert Cuyp, brengt vis- en oesterspecialiteiten naar het Amsterdamse centrum. Gillardeau oesters zijn natuurlijk altijd goed, maar de bisque moet je ook zeker eens proberen. Nog twee lokale favorieten die een foodstand openden zijn Van ’t Spit en Petit Gateau, bekend van die heerlijke Franse gebakjes.

De oesters van Brut de Mer worden iedere ochtend super vers aangeleverd.

Van 't Spit maakt alleen gebruik van blije kippen.

Kleurrijke creaties bij Petit Gateau. Favoriet: het gebakje met kersen en pistache.

Interessante nieuwkomers

Een absolute nieuwe aanrader is Taco’s en Tequila. Heren Aram Alon en Spiros Lomis hebben beiden jaren in de hospitality gewerkt en nu was het tijd voor een eigen zaak. Alles is handgemaakt en je mag niet naar huis zonder de ‘Tinga de Pollo’ geprobeerd te hebben. Sotiris Evstratiades komt met twee nieuwe concepten: Lima Lima, die de Japans-Peruviaanse keuken naar Amsterdam haalt en Lios, waar je back to basic Grieks kunt eten. Géén gyros, maar echte kwaliteit Grieks eten. Tot slot is er Matts Wonderland: American style hotdogs, krulfrietjes en versierde freak shakes.

1.100m2 aan eten en drinken

Naast zo’n 14 foodstands en 3 bars die hun intrek namen op de 1.100m2 oppervlakte van het monumentale pand is er ook een biergarten met hoge tafels en speciaal bieren, een cocktailbar met uitzicht over het Paleis en een immense centrale bar omringd door meters hoge ramen waar barhangers uitkijken over het komen en gaan van de Spuistraat en Raadhuisstraat. The Food Department in Magna Plaza is een all day foodhal die zeven dagen per week van 10 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds geopend is.