Wining & Dining

The 5 Classic New Ones volgens topsommelier Lendl Mijnhijmer

Een selectie van vijf bijzondere wijnen, dit keer vanuit de andere kant van de wereld: Nieuw-Zeeland. Lendl Mijnhijmer, Wine Director van Bougainville & Twentyseven Hotel én beste sommelier van Nederland 2018-2019, bezocht dit land in februari 2018. Mede door de ongerepte natuur, eindeloze wijngaarden en zachte persoonlijkheid van de Kiwi’s werd dit één van zijn allermooiste wijnreizen.

Tekst: Lendl Mijnhijmer
Online redactie: Mical Joseph

Het indrukwekkende Nieuw-Zeeland

“Het bezoeken van wijnregio’s is een must voor een sommelier. Vaak betreft het korte tripjes van één of twee nachten. Soms komen er snoep- reisjes voorbij, zoals in 2018, toen ik werd uitgenodigd om samen met 19 andere sommeliers twee weken lang door Nieuw-Zeeland te reizen. 18.500 kilometer verderop, 30 uur vliegen, 15 nationaliteiten, 20 wijn-nerds, 1 gezamenlijk doel: zo veel mogelijk opnemen van het adembenemende landschap, de wijnen, het eten en cultuur van de Kiwi’s. Eerst was het even aftasten, maar al snel werd duidelijk dat ondanks de verschillende normen en waarden, één duidelijke taal werd gesproken. Die taal was wijn! In de soms rare wereld van wijn blijf ik het bijzonder vinden dat juist dat gefermenteerd druivensap verbindt. Niet alleen met vrienden of familie tijdens een diner, wijn rijkt zelfs zo ver dat het 18.500 km verderop een groep wildvreemden levenslang heeft verbonden. Wijn kent geen grenzen, wijn brengt keer op keer verbinding!”

n.v. Akarua ‘Brut’, Central Otago, Zuidereiland

“Over het algemeen kies ik Champagne als mijn vaste bubbel. Echter was ik zeer verrast door de heerlijke Sparkling brut van Akarua. Een blend van Pinot Noir en Chardonnay. Toegankelijk, maar allesbehalve saai. Fijn, exotisch, verfijnde bubbel en een heerlijke droge afdronk.”

Importeur: Wijn op Dronk

2015 Dog Point Vineyards ‘Section 94 Sauvignon Blanc’, Marlborough, Zuidereiland

“Dog Point behoort tot een van de topproducenten van dé wereldberoemde Marlborough Sauvignon Blanc. De Section 94 is alles behalve typisch. Minder tropisch fruit, meer funkyness! Gedroogde bloemen, gekonfijt citrusfruit en toast. Het geheim is 18 maanden rijping op Franse eiken vaten, wat structuur geeft en een enorme complexiteit en lengte. Een Grote wijn.”

Importeur: New World Wineries

2016 Dry River Wines ‘Craighall Riesling’, Martinborough, Noordereiland

“Misschien wel de meest opvallende producent tijdens mijn reis door Nieuw-Zeeland. Riesling op hoog niveau, maar met een andere dimensie. Rijpe perzik en kiwi in combinatie met de klassieke citroenschil en appelbloesem. Fris zoet in de neus, verkwikkende strakke zuren op het palet. Extreem veel en rijk, maar alles met sublieme balans en verfijning. Wow!”

Importeur: Marius Jouw Wijnvriend ‘Les Genereux’

2014 Millton Vineyards ‘Clos de Ste. Anne Chenin Blanc’, Gisbourne, Noordereiland

“Gisbourne, het meest oostelijke wijngebied ter wereld. Dit is voor mij de beste wijngaard uit de regio. Rijpe steenvruchten, appel met een lichte rokerigheid door het unieke terroir. Deze wijn ruikt heerlijk, maar het palet is de echte troef. Verschillende lagen van smaken, kurkdroog, kalk, bitters, bijna zilt. Een ultiem complete wijn, Grand Cru Niveau.”

Importeur: New World Wineries

2014 Felton Road ‘Block 3 Pinot Noir’, Central Otago, Zuidereiland

“Een textbook Pinot Noir! Een bijna asociaal heerlijk expressief parfum van rijp rood fruit en zoetzure zwarte kersen. Je blijft aan deze wijn ruiken. Maar, vergeet geen slok te nemen. Je zult onder de indruk zijn van het zijdezachte fruit, de strakke rijpe tannines en de heerlijke zachte zuren die deze wijn zo sexy en aantrekkelijk maken. Een must drink.”

Importeur: Residence Wijnen

LXRY Magazine #41

Bestel via onderstaande knop LXRY Magazine voor nog meer inhoudelijke reportages, geweldige fotografie en unieke merken, trends en plaatsen in de wereld.

LXRY Magazine #41