Jewels & Watches

GASSAN Highlights: Bijzondere tentoonstelling Amsterdam Diamantstad

Vanwege de 125ste verjaardag van de Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond (ANDB) is de tentoonstelling Amsterdam Diamantstad enkele maanden in het Joods Historisch Museum te bewonderen. En dat niet alleen..van diamantwandelingen en films tot rondleidingen en lezingen over de diamantindustrie. Fred van Eijk van LXRY TV ging langs.

Tekst: Inge Dal
Fotocredits: van boven naar beneden Stadsarchief Amsterdam, Collectie Joods Historisch Museum Amsterdam, Koninklijke Verzamelingen, Den Haag Stadsarchief Amsterdam

Amsterdamse diamantindustrie

De tentoonstelling Amsterdam Diamantstad is mede mogelijk gemaakt door GASSAN en vertelt het verhaal van de Amsterdamse diamantindustrie en het ontstaan van hét internationale centrum van de diamantnijverheid. Afgelopen maand vond in het Joods Historisch Museum ook al de lancering en uitreiking van de speciaal door Koninklijke Munt geslagen Ambacht van Diamantbewerker Penningen plaats. Deze werd uitgereikt aan de nazaten van Joodse families om het ambacht van diamantbewerker te eren.

Tentoonstelling Amsterdam Diamantstad

De groei van Amsterdam tot het centrum van de diamantnijverheid begon al in de 17e eeuw en was vooral te danken aan de Amsterdamse joden. Op het hoogtepunt hadden de meeste joodse gezinnen in Amsterdam wel iets met diamanten te maken. Deze dynamische periode van de Amsterdamse diamantsector duurde maar liefst 300 jaar en kende nógal wat hoogtepunten en dieptepunten. Dit zie je terug in de tentoonstelling via affiches, objecten en pamfletten die kunstenaars als Richard Roland Holst en Elie Smalhout in opdracht van de ANDB maakten.

Naast het oprichten van de eerste moderne vakbond, de Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond (ANDB) en de aandacht voor de arbeiders, zie je in de tentoonstelling ook de handel die vanaf de 19e eeuw tot bloei kwam in Amsterdam. Een groot deel van de Amsterdams-joodse diamantgemeenschap werkte zich vanuit grote armoede op, met het vooruitzicht op een betere toekomst. Vanaf de Tweede Wereldoorlog raakte Amsterdam haar leidende positie op de internationale markt kwijt.

6390_a, 20-06-2006, 15:26, 8C, 5998x3648 (2+2170), 100%, lgm_rep_5194, 1/120 s, R45.5, G25.7, B30.6

Overige activiteiten

Om de tentoonstelling heen wordt onder meer een combi-tour georganiseerd op 1, 8, 22 en 29 december die start bij het Joods Historisch Museum met aansluitend een wandeling door de joodse buurt naar vakbondsgebouw De Burcht van Berlage. Ook zijn er films te zien zoals Blood Diamant of de documentaire zoon van Mokum, vertelt cultuurhistoricus Daniël Metz meer over de Amsterdamse diamantindustrie, en geven hoogleraren Bettine Siertsema en Dawn Skorczewski een lezing over ‘diamantkinderen’ tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna.

Tot wanneer

De tentoonstelling is te bewonderen in het Joods Historisch Museum van 27 september 2019 t/m 1 maart 2020 en de evenementen bij de tentoonstelling Amsterdam Diamantstad zijn onder andere georganiseerd in samenwerking met het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). Via deze link kunnen de normale entreekaarten voor het Joods Cultureel Kwartier geboekt worden.