Swatch Group lanceert kleinste chip ter wereld

het zwitserse silicon valley

Non-Zwitserse namen als het Italiaanse Panerai en Japanse Seiko hebben hun kunsten ruimschoots bewezen. Maar toch wordt het Alpenland nog altijd beschouwd als het koninkrijk van de horlogerie. Jaeger-leCoultre, Rolex, Patek Philippe, TAG Heuer, you name it. Toch zijn maar weinig mensen op de hoogte van het brede spectrum van innovaties van dit ‘Zwitserse Silicon Valley’. Want behalve traditionele luxe klokken houden de grote horlogemakers zich graag bezig met technologische vernieuwingen. Zoals Swatch Group, waaronder namen als Breguet, Longines en Omega vallen. Deze week presenteerde het met trots een nieuwe Bluetooth-chip met buitengewone functies.

kleine chip, grote impact

De piepkleine chip lijkt weinig voor te stellen, maar heeft een krachtige invloed. Het is verantwoordelijk voor maar liefst drie wereldrecords. Met een oppervlakte van 5 vierkante millimeter is het de kleinste Bluetooth-chip op de markt. Daarnaast heeft de chip het laagste energieverbruik van al zijn concurrenten. Tot slot heeft het de hoogste opstartsnelheid. Als kers op de taart is het technologische wonder gekwalificeerd om aan de laatste Bluetooth-standaarden te voldoen (versie 5.0). Hiermee is de chip in staat om te communiceren met meer dan 5 miljoen transistors.

internet der dingen

Het ultra-minimaliseren van elektronische componenten lijkt misschien niet van levensbelang. Toch is het cruciaal voor de draagbare toestellen van de zogenoemde ‘Internet of Things’. Deze term refereert aan het netwerk van apparaten die op het internet zijn aangesloten om gegevens te verzamelen en uit te wisselen. De chip van Swatch Group is dus niet zozeer geproduceerd voor toestellen die wij zelf bedienen, zoals telefoons of computers. Maar wel voor apparaten die uit zichzelf met het internet data uitwisselen, van rookmelders, binnenklimaatmeters, stadsverlichting tot moderne koffieapparatuur.

Meer Jewels & Watches