Art & Design

Studio Drift: gasthoofdredacteur van LXRY #38

Sinds 2007 vormen Lonneke Gordijn en Ralph Nauta het kunstenaarsduo Studio Drift. Hun poëtische installaties, waarin technologie en natuur versmelten, slaan aan bij een groot internationaal publiek, met als hoogtepunt hun eerste museale overzichtstentoonstelling in het Stedelijk vorig jaar. De formule van hun succes? Verwondering, doorzettingsvermogen, maar vooral het begrip voor elkaars energie. Bij haar komt alles vanuit de liefde, bij hem vanuit een donkere achtergrond. Die, vaak knetterende, confrontatie vormt de brandstof van hun creatieve proces, in hun strijd voor een betere wereld.

Tekst: Bart-Jan Brouwer
Beeld: Rahi Rezvani

In het Groot Interview zegt Lonneke dat techniek de huidige wereldvraagstukken niet gaat oplossen: “Techniek is een tool, net zoals bestek. Maar je moet nog wel eten. Uiteindelijk gaat het erom wat voor beslissingen wij als mens maken. Maar wat doen wij? Wij kijken naar de overheid, zoeken buiten onszelf, wachten tot de oplossingen vanzelf oppoppen of de situatie verandert. Niemand neemt beslissingen op grote schaal om dingen echt te veranderen.” Ralph is niet zo arrogant dat hij denkt dat zij het als kunstenaar wel even gaan oplossen. “Wel kunnen wij bijdragen aan de bewustwording. In onze meest recente serie Materialism hebben we alledaagse producten uit elkaar gehaald, zodat je ziet uit welke exacte hoeveelheden grondstoffen ze zijn samengesteld zijn en waar die vandaan komen. Moet je kijken wat voor energie in een Kever is gestopt. Ongeveer 50.000 kilo steen moet verplaatst worden om één kilo staal uit de grond te trekken. Die bewustwording is de eerste stap op weg naar de oplossing van wereldvraagstukken.”

In het magazine geven Ralph en Lonneke ook hun visie op luxe: tijd, rust, leegte… Lonneke bracht twaalf dagen bij een indianenstam in Ecuador door, waarover ze in LXRY verhaalt. “Ik vond het heerlijk om afgesloten te zijn. Daardoor sta je heel erg in verbinding met je eigen gevoel. En al het contact is direct. Er zijn geen appjes die je moet beantwoorden, geen achterstallige communicatie. Je hoeft alleen maar te reageren op wat er op dat moment is. We kunnen in een zo veel mooiere wereld leven dan we doen, maar dat zien we gewoon niet – we houden vast aan onze werkelijkheid. We verlangen allemaal naar het paradijs. Dat stukje oerwoud vol met dieren en planten en mensen die heerlijk in de rivier baden, ís het paradijs.”

LXRY Magazine #38

Het hele Groot Interview en de indianenverhalen kun je lezen in het nieuwe LXRY Magazine die op 21 juni wordt gelanceerd. Via de onderstaande knop kun je vast een pre-order plaatsen zodat jij als eerste het magazine op de mat hebt!

Voorverkoop: LXRY Magazine 38