Drone taxi’s: Science Fiction in Dubai

Drones hebben de laatste jaren veel impact gehad. Ze filmen sportverslagen, verkennen natuurgebieden en voeren zelfs oorlog. In de toekomst gaan deze onbemande vliegtuigjes alleen maar belangrijker worden. Neem bijvoorbeeld Amazon, door succesvolle tests zullen drones binnenkort een deel van hun bezorgingen gaan uitvoeren en in Dubai gaan ze zelfs als taxi gebruikt worden.

Geen publiciteitsstunt

Drone taxi’s dus… Toen de EHang 184 in 2016 werd gepresenteerd op de CES technologie beurs in Las Vegas, dachten veel critici dat het een publiciteitsstunt was. De Chinese fabrikant had meer producten in de aanbieding, en het niet-werkende model op hun stand creëerde veel aanloop. Onder de vele bezoekers bevonden zich echter ook afgevaardigden van de transportdienst van Dubai en zij namen EHang wel degelijk serieus.

EHang 184

Het autonome luchtvoertuig heeft acht propellers, die worden aangedreven door batterijen. De passagier hoeft alleen te gaan zitten en het adres in te voeren op een touchscreen. De AAV (Autonomous Aerial Vehicle) doet vervolgens de rest. Het voertuig kan een gewicht van 100 kg dragen, weegt zelf 200 kg, heeft een kruissnelheid van 100 km/u en moet na 50 km (of een half uur) alweer aan de lader.

Succesvolle tests

Mattar Mohammed Al Tayer is hoofd van de Dienst Wegverkeer en Transport van Dubai. Hij heeft aangekondigd dat drone taxi’s vanaf juli dit jaar regelmatig “ritten” boven het emiraat moeten gaan verzorgen. De eerste tests zijn geslaagd, en alles lijkt op schema te liggen. Het lijkt er echter wel op dat deze eerste ingebruikname deels als test- en leerfase gezien wordt. Bijvoorbeeld de levensduur van de batterijen mag nog wel beter. Toch is het de bedoeling dat binnen enkele jaren een groot deel van alle openbaar vervoer in Dubai verzorgd wordt door drone taxi’s.

Altijd al willen weten hoe je een drone gebruikt? Zie hier.

Meer Tech & Gadgets