Travel & Experiences

LXRY List:
Roadtrip tips voor West Amerika

Een roadtrip door de Verenigde Staten is groots. Kilometers aan wegen zonder dat je een teken van leven tegenkomt, prachtige natuur en alles is natuurlijk groter in Amerika. Studio Drift neemt ons in twee delen mee op reis langs hun favoriete locaties van de U.S. of A. Deze week: de highlights van het wilde westen.

Tekst: Susan Poeder

Autodesk Pier 9, San Francisco

Lonneke: “Softwareontwikkelaar Autodesk heeft een artist-inresidence programma op Pier 9. Kunstenaars kunnen daar werken met de nieuwste technologieën. Je weet niet wat je ziet: het is een pretpark van honderden machines, waaronder een biolab voor 3D printen met organische materialen. Ze laten kunstenaars vrij spelen met hun software. Je kunt er ook een rondleiding krijgen. Echt de moeite waard.”

Autodesk.com

Verschilldene 3D geprinte opbjecten op display bij de Autodesk's Pier 9 werkplaats in San Francisco.

Paramount Studio Tour, Los Angeles

Ralph: “Hier zijn de belangrijkste speelfilms en televisieseries opgenomen. Decennialang is daar het wereldbeeld gecreëerd, zoals Amerika wil dat iedereen het ziet. Het is een mega pr-machine geweest voor het land.”

Paramountstudiotour.com/studio-tours.html

Burning Man, Black Rock City, Nevada

Ralph: “Daar hebben we vorig jaar Franchise Freedom getoond (samen met Joep Beving) en Tree of Ténéré heeft daar gestaan. Ik ben er vier keer geweest. Alle lagen van de samenleving komen daar en proberen in harmonie een week door te brengen. Zonder geld, je mag alleen ruilen.”

Lees ook: Roadtrip tips voor het oosten van Amerika

Lonneke: “Er wordt uitgebeeld hoe een alternatieve samenleving zou kunnen bestaan. In een paar dagen tijd wordt een stad gebouwd. Iedereen moet alles meenemen en alles weer mee terugnemen. En je móét meedoen. Er is niet een programma vanuit de organisatie: je komt geen entertainment halen maar brengen. Burning Man is niet een festival, maar een community. Een extreme ervaring – mede door de zandstormen en prachtige zonsondergangen – die veel mensen op andere gedachten brengt.”

burningman.org

Venice Skatepark, Venice Beach, Los Angeles

Ralph: “Dit bijna 1.500 vierkante meter omvattende skatepark is een van de weinige ter wereld óp het strand en heeft een droomdesign, want: ontworpen door lokale skaters en professionals. Het kostte 3,5 miljoen dollar en duurde tien maanden om te bouwen. Voor mij als skater een droom om te zijn. Ik heb er jaren over gefantaseerd en naar uitgekeken om in die betonnen pool te skaten. Een mekka voor skaters. Dat geldt trouwens ook voor Marseille Skatepark.”

Veniceskatepark.com

X, Mountain View

Ralph: “Een van de plekken waar de wereld van nu ontwikkeld wordt. Sinds 2010 investeren Googleoprichters Larry Page en Sergey Brin met X, voorheen Google X, in de oplossing van langetermijnproblemen middels scifi-achtige technologieën. Zoals Project Loon, dat de toegang tot internet voor iedereen mogelijk wil maken door het creëren van een WiFi-netwerk met vliegende ballonnen door de stratosfeer.”

X.company

Foreign Cinema, San Francisco

Lonneke: “Een locatie in een hip gebied waar het goed eten en films kijken is. San Francisco is een stad met veel conceptachtige hipsterdingen. Dit vond ik een van de weinige plekken met een authentiek karakter. Als je niet weet waar je heen moet als je in San Francisco bent, is dit een leuk adres.”

Foreigncinema.com

Wrestlepalooza, San Francisco

Ralph: “Grappige characters die worsteltrucjes doen. Pure fantasy, van normale mensen worden superheroes gemaakt. Het is één grote show. En al net zo’n grote subcultuur, underground. Je staat eromheen te schreeuwen en bier te drinken. Echt een ding.”

Marciano Art Foundation, Los Angeles

Lonneke: “Er is een shift in de kunstwereld aan de gang: het gaat steeds meer om beleving en minder om bezit. Er zijn maar weinig musea die daar plek voor hebben, terwijl daar nu echt een noodzaak voor begint te komen. De Marciano Art Foundation beantwoordt daaraan met een enorme grote open ruimte waar gigagrote installaties kunnen worden getoond.”

http://Marcianoartfoundation.org

Beeld: Juliano Calero

Photo: Joshua White

Muir Woods National Park, Mill Valley

Lonneke: “In dit bos iets ten noorden van San Francisco vind je de hoogste boomsoort ter wereld, de Coast Redwood. Zo mooi! Deze kustmammoetbomen bereiken daar een hoogte van wel 80 meter met een diameter van 4 meter. De grootste exemplaren – 115 meter met een diameter van 7 meter – vind je in het noordelijker gelegen Redwood National Park. Muir Woods heeft zo’n goeie energie. Je kunt er bovendien geweldig wandelen, met hoge kliff en, verlaten stranden en slapende surfdorpjes. Echt Amerika uit de jaren zeventig.”

Geisel Library, San Diego

Ralph: “De bibliotheek van de Universiteit van Californië – San Diego is een brutalistisch bouwwerk. Ik houd van die architectuur, die zijn hoogtij kende tussen de jaren vijftig en zeventig. Brutalisme is afgeleid van het Franse béton brut, ‘ruw beton’, en wordt gekenmerkt door een stijl van blokachtige geometrische en herhalende vormen. Voorbeelden van brutalistische gebouwen in Nederland zijn het walvisachtige auditorium van de Technische Universiteit in Delft uit 1966 en het op een oorlogsschip lijkende stadhuis van Terneuzen uit 1972. Echte betonmonsters. Hoewel Catherine Ince, conservatrice van het Victoria en Albert Museum, er een lieflijkere benaming voor heeft: betonpoëzie.”

Menlo Park

Ralph: “Een techstadje in Californië, de hub van Silicon Valley. Het is een van de steden met de meest geleerde inwoners van Amerika: bijna 70 procent ouder dan vijfentwintig heeft een bachelor diploma of hoger. Als je daar in een café bent, kun je zomaar naast een bijzondere venture capitalist zitten of een techneut die iets heeft uitgevonden. Alle grote bedrijven als Intel en Google zitten daaromheen. De hele wereld wordt daar ontwikkeld.” Lonneke: “Een dorpje in de middle of nowhere, waar allemaal jonge kids op straat lopen. Er heerst een geweldige energie.” Ralph: “Een can do-mentaliteit.”

LXRY List 2019

Bij LXRY houden we van lijstjes. LXRY List 2019  is samengesteld door de connaisseurs van het goede leven en bundelt in maar liefst 400 pagina’s het beste van de Benelux. Van must-know smaakmakers, vooruitstrevende CEO’s, bijzondere stijliconen, unieke (horeca)concepten tot de mooiste reisbestemmingen, en veel meer. Bestel LXRY List via de onderstaande knop.

LXRY List 2019