Wining & Dining

Richard Ekkebus kookt na 33 jaar weer op eigen bodem

Een aantal keer per jaar nodigt RIJKS® een internationaal vermaarde gast-chef uit. Dit keer is de eer aan Richard Ekkebus, een naam die in bladgoud gegraveerd mag worden.

Tekst: Bart-Jan Brouwer
Beeld: John van Helvert
Redactie: Nathalie Wittendorp

De uit Vlissingen afkomstige Ekkebus werd opgeleid door enkele van de grootste driesterrenchefs in de wereld. Na een indrukwekkende carrière werd Ekkebus in 2005 executive chef van restaurant Amber in Hongkong. Onder zijn supervisie werd Amber bekroond met plek 56 in The World’s 100 Best Restaurants 2018 en een zevende plaats op de lijst van Asia’s 50 Best Restaurants 2019.

 

Op dit moment ondergaat restaurant Amber een grondige renovatie, waar een bedrag van 80 miljoen HK dollar mee is gemoeid (ruim 10 miljoen US dollar). In de afgelopen 14 jaar heeft Richard geleerd waar de beperkingen bij Amber liggen. De nieuwe versie van het restaurant gaat daar gehoor aan geven. Het belangrijkste voor Ekkebus is het omarmen van alle allergieën. Het gaat er voor hem vooral om, dat mensen met een lactose-intolerantie of een glutenvrij dieet precies hetzelfde menu kunnen eten. Voor hem betekent gastheerschap dat je jezelf moet aanpassen aan alle gasten die je in je restaurant krijgt. Tevens probeert Richard Amber met deze verbouwing de derde Michelinster ook een duwtje te geven.

Recentelijk kookte Ekkebus weer dankzij RIJKS® eenmalig op eigen bodem. Op zijn menu stonden veel geadopteerde producten. Normaal werk Richard in Japan met een specifiek soort kaviaar, nu had hij dit vervangen door een Nederlandse variant. En voor het signatuurgerecht zee-egel in een jelly van kreeft met crème van bloemkool, kaviaar en een nuri-cracker, heeft hij geen zee-egel uit Japan, maar uit IJsland gebruikt.

Bestel LXRY 37 – Steve Tepas special edition

Wil je meer lezen over Richard Ekkebus? Bestel LXRY magazine nu via de onderstaande knop. Wil je niets meer missen? Kies dan voor een 1- of 2-jarig abonnement op LXRY en ontvang het magazine 4 keer per jaar op de deurmat.

LXRY Magazine 37