LXRY review: Restaurant RIJKS®

= Kan beter      = Verzorgd      = Goed      = Bijzonder goed                                                                                                                                                                                  = Uitzonderlijk

Eten    
Service    
Sfeer    
Prijs/Kwaliteit    
Totaal    

Internationale topchefs

Ooit is chef-kok Joris Bijdendijk begonnen als afwasser bij het beroemde Amsterdamse restaurant met zingende bediening, Pasta e Basta. Vervolgens werkte hij in de keuken bij topzaken als De Librije ***, De Zwethheul ** en Ron Blaauw ** om via Jardins des Sens ** in Frankrijk, terug in Nederland indruk te maken bij restaurant Bridges * in Sofitel Legend The Grand. Joris maakte daarna de overstap om het nieuwe restaurant van het Rijksmuseum te openen.

Wat opvalt bij RIJKS® zijn de vele samenwerkingen met diverse internationale topchefs. De gerechten op de menukaart zijn hierdoor ook duidelijk geïnspireerd. Verder een wijnkaart met uitsluitend wijnen van Nederlandse wijnmakers, of Nederlanders die (mede)eigenaar zijn van het domein. RIJKS®, dat dit jaar door Michelin werd bekroond met de eerste ster, is gevestigd in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum. Hier vallen taupe-kleuren, een mooie visgraat parketvloer en de vierkante tafeltjes op die -zonder dat het storend is- “Amsterdams” dicht op elkaar staan. Een breed publiek van stelletjes, hoteliers, ontwerpers en zakenmensen tot de toerist helemaal alleen in zijn hoodie met pet op (buiten)gewoon lekker wil eten. De bediening, die overigens goed hun werk doen, mogen de beleving nog even net iets meer persoonlijk maken.

Meester in presentatie en smaak

De kaart is uitnodigend en betaalbaar! 12 gerechten, 6 desserts en voor de liefhebbers nog mooie schotels met tarbotine of rib-eye. Wij hebben bijna alle gerechten de revue laten passeren. Het gerecht dat het meeste indruk heeft gemaakt is een echt Joris-gerecht. De ceviche van Sint Jakobsmossel met tigermilk, zuring en mais. De rauw gemarineerde Sint Jakobsmossel blijft helemaal overeind staan in dit gerecht waarbij de citrus-tonen mooi in balans zijn en in combinatie met mais bijna “klassiek” te noemen is. Om in de termen van het Rijksmuseum te spreken: Joris is ‘meesterlijk’ als het gaat om presentatie en smaak. Ieder gerecht is een lust voor het oog. Hij gebruikt niet te veel ingrediënten in een gerecht, maar wel genoeg zodat de smaak er vanaf spat.

Alles kraakvers en van topkwaliteit waar je bij iedere hap een klein vreugdedansje wilt maken en het volgende gerecht de vorige weer overtreft. RIJKS® heeft met Joris een jonge chef met internationale ervaring en die invloeden zie je en proef je terug op het bord. Samen met zijn gedrevenheid en ambitie en onze ervaring en resulteert in een hele dikke 4,5.

Culinair ondernemer Carsten Klint heeft een rijk verleden in de wereld van gastronomie. Hij was vijf jaar medeverantwoordelijk voor restaurantgids GaultMillau en voorzag eenzelfde periode de Meestertitels in de Nederlandse horeca van een nieuwe glans. Carsten is vaste presentator van LXRY TV en was Master of LXRY 2016. Sinds 2014 is hij eigenaar van restaurant en boutique hotel Central Park, by Ron Blaauw ® in Voorburg (bij Den Haag).

RIJKS®
Museumstraat 2, Amsterdam
www.rijksrestaurant.nl

Wijnen: €27,50-€135,00 (Extra kaart met kelderrestanten van betaalbaar tot vele honderden euro’s)
Gerechten: €14,00-19,00
Menu’s: €37,50 lunch (3 gangen) en €67,50 diner (6 gangen)

Meer Wining & Dining