Wining & Dining

Deze design-
restaurants zijn een lust voor het oog

Het gaat niet alleen om wat je eet en drinkt, maar ook waar. Op een eiland, in een klassiek monumentaal pand of in een restaurant zonder "tafels". LXRY selecteerde enkele restaurants die óók een lust voor het oog zijn.

Tekst: Marcus Polman
Redactie: Susan Poeder

212, Amsterdam

Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot tijdens de uitreiking van Michelin dit jaar: “We zijn pas een jaar open. Ik kan niets anders zeggen dat ik enorm trots ben op iedereen die heeft meegeholpen.” Nog niet zo lang geleden verlieten chef-kok Richard van Oostenbrugge en zijn keukenmaatje Thomas Groot het prestigieuze Bord’Eau om een langgekoesterde droom te realiseren. Zij openden om de hoek restaurant 212 (op het adres Amstel 212). Het eerste no-tablerestaurant van Europa, want je eet hier niet aan tafel, maar zit aan de bar rondom de geheel open keuken, vergelijkbaar met een authentieke Japanse sushibar.

Intiem en exclusief, want er is slechts plek voor 24 gasten die letterlijk het tienkoppige keukenteam op de vingers kunnen kijken. De inrichting is sober en minimalistisch, met veel grijstinten, roestvrijstaal en eikenhout. Mooi detail: de lades bij elke zitplek waar de gast zelf zijn bestek uit kan halen.

212.amsterdam

De Librije, Zwolle

Het restaurant van Jonnie en Thérese Boer zit in een monumentaal pand, dat vroeger diende als gevangenis. Voor de inrichting deden ze beroep op Eric Kuster. Hem stond een stoere en natuurlijke look & feel voor ogen. Dat resulteerde onder meer in een vloer van vijf centimeter dik buffelleer en elementen van olijfhout en eikenhout. Absolute blikvanger is de boom midden in het restaurant. En ook de gigantische chef’s table. Opvallend is de enorme collectie kunst door het hele pand heen. Verder is aan het gebouw weinig  gedaan, want dat heeft al veel van zichzelf. Doel was om het zo puur mogelijk te houden, dat hoort ook bij Jonnie: een hele pure kok.

librije.com

Lees ook: Jonnie en Thérèse openen nieuw restaurant

Bougainville, Amsterdam

Het restaurant van het überluxe hotel TwentySeven. Gelegen in hartje Amsterdam op de dam, op de derde verdieping van het monumentale pand waarin ook de sociëteit Koninklijke Industrieele Groote Club is gevestigd. De inrichting mocht wat kosten. Het design van interieurontwerper Cris van Amsterdam straalt elegantie en opulentie uit. Weelderig gedecoreerde stoffen, een met onyx afgewerkte bar en een wijnklimaatkast met wijnen van Lendl Mijnhijmer (beste Nederlandse sommelier van 2018). Een restaurant dat zich alleen al qua stijl en smaakvolle rijkdom kan meten aan de internationale top.

restaurantbougainville.com