Nieuw: Restaurant Moer, Amsterdam

vertoeven aan het vondelpark

Het gaat goed met de gastvrijheid rondom het Vondelpark. Laatst brachten we je nog op de hoogte over het nieuwe Pillows Hotel aan de Anna van den Vondelstraat en de buurt wordt wederom verrijkt door een nieuw concept. Deze week opende Restaurant MOER in een oud bandenwisselstation van Michelin. De eigenaar is Chef Dirk Mooren, die we kennen van het Conservatorium Hotel, Panache en Restaurant De Kas. De functie van souschef wordt vervuld door Cas van de Pol. Valentijnsdag werd gekozen als openingsdatum – misschien wel de belangrijkste horeca-datum van het jaar.

moeren, bouten en planten

Niet alleen de naam MOER, ook het interieur refereert overduidelijk aan de vroegere bestemming. Het verleden als garage uit zich in de wandpanelen met vintage gereedschappen. Ook staal is een terugkerend thema dat van de bar tot aan de kaarsenhouders terug te zien is. Ondanks de harde materialen heeft het restaurant een sfeervolle ambiance door gebruik van petrol-achtige kleuren, hout en planten.

biologisch, natuurlijk …

Zoals een eigentijds restaurant betaamt, wordt er bij MOER uitsluitend met lokale producten gewerkt. De chefs selecteren nota bene persoonlijk de boeren en leveranciers met wie ze in zee willen gaan. Ofwel, ze gebruiken de termen ‘biologisch en lokaal’ niet losjes als moderne marketingstatement, maar om daadwerkelijk goede banden op te bouwen en zo dicht mogelijk bij de bron van voedingsmiddelen te komen. Dat geldt ook voor de wijnen. Dirk geeft aan: “We gaan langs bij boeren en leveranciers in de buurt en selecteren zelf onze pure producten. Denk bijvoorbeeld aan verse vis uit IJmuiden en tomaten gekweekt in Osdorp.” Maar ondanks dit terugkerende trendy en biologische gehalte heeft MOER een streepje voor op de andere hoofdstedelijke restaurants. Namelijk, de nadruk op groenten. Waar vlees en vis doorgaans in de spotlight staan en veggies slechts een bijrol vervullen, zijn ze bij MOER de centrale smaakmaker.

repertoire

Een lunch of diner bij MOER wordt tot in de puntjes uitgekiend. Gasten hoeven alleen hun dieetwensen en gewenste aantal gangen bekend te maken. Voor de lichte control-freaks onder ons die liever tóch alle touwtjes in handen hebben, serveert MOER ook een aantal à la carte gerechten. Zie bijvoorbeeld de ‘open sandwiches’ van de lunch, van roggen- of zuurdesembrood met tartaar van roodbondbavette of gestoomde Noordzeemakreel. Voor het diner worden onder andere risotto met eendenei of kabeljauw met zeesla geserveerd. Veelbelovend, gezond en verantwoord, dus. We zijn benieuwd.

Fotografie: Pam Kat Photography en Floorabella

Meer Wining & Dining