De meest charmante Porsche wordt outlaw

porsche 356, voorloper van de legendarische 911

De Porsche 356 heeft een grote schare fans. En van de slechts 76.313 charmante ‘drievijfzesjes’ die zijn geproduceerd, zijn er gelukkig veel bewaard gebleven. Maar hoe esthetisch ze ook zijn, auto’s van zo’n 50 tot 70 jaar oud neigen over het algemeen naar een tamelijk spartaans en ouderwets karakter. Om die reden wordt voor de 356 de ‘resto-mod’ steeds populairder. Een auto wordt in dat geval gerestaureerd, maar ook gemodificeerd naar huidige maatstaven qua luxe, comfort en prestaties. LXRY heeft dit jaar al enkele mooie voorbeelden van resto-mods belicht die door Singer worden uitgevoerd met de Porsche 911 en door David Brown met de Mini.

ferdinand

De Porsche 356 werd gebouwd tussen 1948 en 1966, waarna hij werd opgevolgd door de legendarische 911. Qua model is de 356 afstammeling van de VW Kever en stamvader van de 911. De Kever is dan ook ontworpen door Ferdinand Porsche, de 356 door zoon Ferdinand en de 911 door kleinzoon Ferdinand. Het mag duidelijk zijn; de familie was beter in auto’s ontwerpen dan in nieuwe voornamen bedenken.

outlaws worden legit

Naast Nederland en Duitsland zijn er weinig plekken waar ze zo gek zijn op klassieke Porsches als de westkust van Amerika. In Californië en Oregon zijn daardoor de ‘Porsche Outlaws’ ontstaan, de trend om klassieke Porsches te restaureren en customizen. Behalve de restauratie wordt de auto onderhuids sneller, beter en moderner gemaakt, meestal met originele Porsche-onderdelen. Dat principe stamt ui 1990. Toentertijd werden de auto’s van toonaangevend Porsche-customizer Emory Motorsports naar de parkeerplaats verbannen (‘outlawed’). Ze waren niet meer origineel, dus werd de ombouw gezien als een soort ketterij. Rod Emory en zijn vader Gary hadden geen problemen met hun plek op de parkeerplaats en nodigden daar andere outlaws uit. Gaandeweg ontstond er een betere show op de parking dan op het terrein zelf.

autoriteit van porsche 356 resto-mods

Inmiddels is Emory Motorsports een grote naam in de Porsche wereld, en zeer welkom op meetings. Er is ook bij Porsche-liefhebbers veel respect ontstaan voor de kunde en creativiteit die komt kijken bij het periodecorrect modificeren. Emory’s Outlaws zijn stoerder, luxueuzer en sexier zonder dat de charme van de Porsches daaronder lijdt. Ook wegligging, rijcomfort en uitrusting zijn verbeterd en gemoderniseerd. Daarnaast hebben ze zo’n 190 pk bij 900 kg. Dit maakt het dus geen supercar, maar wel een pittige sportwagen.

Fotografie: Drew Phillips, Chris Greenwood en Hal Thoms voor Emory Motorsports.

Meer Cars & Yachts