Media & Entertainment

Yves Gijrath in podcastshow The GYGS: 'Femke Halsema heeft de discussie over racisme gekaapt'

The GYGS is de naam: de nieuwe wekelijkse podcastshow van Yves Gijrath met zijn eigen OMT. Deze derde serie in de succesvolle podcastreeks '1-2-tje met Yves' heeft aan ambitie geen gebrek. Op zijn kenmerkende manier neemt Yves met betweters Erik de Vlieger, Won Yip, Carsten Klint, Micky Hoogendijk en Jaap de Groot elke vrijdag het nieuws van de week door. Iedere week een ander thema en deze week is dat, hoe kan het ook anders: racisme. "Femke Halsema heeft de discussie over racisme gekaapt" vindt Yves. Des te meer reden om dieper op het thema racisme in te gaan.

Tekst: Leonie Kragt
Foto Yves Gijrath: Roland J. Reinders

Luister de gehele podcast op yvesgijrath.nl en hier.

Erik de Vlieger vindt Halsema niet goed bij haar hoofd

Erik: “Je moet wel een staatsmongool zijn om te denken dat er maar 300 mensen komen, terwijl er f*cking 17 miljoen mensen over het incident George Floyd praten en overal in de hele wereld protestmarsen worden georganiseerd. Dan ben je niet goed bij je hoofd”. Hij heeft een naar zijn mening toepasselijke bijnaam voor Halsema: “Het lange-tenen-vrouwtje”.

Won Yip zag met eigen ogen hoe de Dam volstroomde

Won Yip is eigenaar van Majestic wat op de Dam gevestigd is. Hij had er enorm naar uitgekeken om weer open te gaan op 1 juni, niet wetende dat hij ooggetuige zou zijn van een bomvolle Dam. Won: “Verrassend genoeg ging het allemaal goed en toen was het 17.00 uur. Het plein stroomde helemaal vol. Toen ben ik toch voor de zekerheid even naar boven gelopen, naar het dakterras, daar heb ik een beter beeld altijd, het waren er geen tweeduizend, het waren er geen drieduizend, het waren er geen vijfduizend, het waren er minimaal tienduizend. Ze (Halsema) kan waarschijnlijk niet tellen. Ik zit al 22 jaar op dit plein en ik kan dat wel redelijk inschatten, die ervaring heb ik inmiddels wel”.

 

Micky Hoogendijk geraakt door het zwarte vierkantje

Micky: “Ik had het deze week toen ik het zwarte vierkantje zag, ik heb normaal een schijthekel als mensen hun Facebook-image veranderen om te zeggen I support this and this, dat vind ik het meest statische wat je kan doen, het zegt helemaal niets. Je zit achter je computer en drukt op een knop. Althans, dat was mijn gevoel altijd. Maar in deze tijd, toen ik dat vorige week zag, we gaan niet protesteren, dat is allemaal too much, doe het dan op die manier. En ineens zag ik om de seconde, al mijn vrienden, al mijn bekenden, alle mensen met wie ik werk, op zwart gaan. En dat deed me wel wat. Het geeft aan: als we het allemaal doen, als we allemaal die stap zetten, als we allemaal uiten wat we eigenlijk vinden en positief alsjeblieft uiten, dan kunnen we misschien nu eindelijk collectief een verandering maken”.

Carsten Klint ziet geen racisme in de culinaire wereld

Carsten: “Het enige wat er is, is de zwarte en de witte brigade. De keuken en de bediening. De witte koksbuizen en de zwarte jasjes. Vroeger was daar echt competitie, was daar hiërarchie waar je u tegen zei, maar dat is de afgelopen jaren steeds meer naar elkaar toe gegroeid. Er is veel meer waardering naar elkaar toe gekomen. Het is gewoon 1 team. Welke kleur je ook hebt, je doet het met elkaar”.

Jaap de Groot over focus op prestatie in plaats van kleur

Jaap: “Bondscoach Robert Eenhoorn weigerde met zijn (honkbal)team antiracisme uit te dragen en zei altijd: ‘Je moet altijd zorgen voor een samenleving waarin iedereen een rol heeft. De kracht van het team is de focus op de prestatie. Of je nou dik, dun, lang, klein, rood, wit of zwart bent, dat maakt niet uit. Als je wilt winnen dan heb je gewoon de beste op het tweede honk nodig. Ongeacht zijn huidskleur of zijn bouw. Als je die focus in het team kan krijgen, trek je het over het probleem heen’. Dat vond ik altijd een hele mooie les.”

Luister de gehele podcast op yvesgijrath.nl en hier.

Volgende week vrijdag laten Yves en zijn betweters opnieuw van zich horen, met een frisse blik op een nieuw thema.