Media & Entertainment

Ronald de Boer in
Een-Tweetje met Yves: ‘Ik bezweek soms onder de druk’

In de veertiende podcast ‘Een-Tweetje met Yves’ gaan de deuren van de podcaststudio in Ouderkerk aan de Amstel open voor Ronald de Boer. Jarenlang speelde hij de sterren van de hemel en hij won zelfs de Champions League in 1995. Ook werd hij tweemaal uitgeroepen tot beste Nederlandse voetballer. Van Ajax naar FC Barcelona en van Glasgow Rangers naar Qatar. Thuis heeft hij inmiddels ook een voetbalteam met zijn grote liefde Zuse van Rozelaar, zijn zoon Boaz, vijf dochters en kleindochter Gigi...

Tekst: Inge Dal
Fotocredits: Rahi Rezvani

Dit keer een extra lange podcast vanwege onze clubliefde voor AJAX. Benieuwd naar het hele gesprek? Luister de podcast hier!

 

Hij is internationaal topvoetballer, jeugdtrainer, presentator, specialistentrainer, analist, voetbalfanaat. Ook had hij dit jaar een gastrol met zijn dochter Maxime in Goede Tijden, Slechte Tijden en won hij het eerste seizoen van ‘Superstar Chef’ waar hij een culinaire strijd aanging met zeven andere bekende Nederlanders.

Zijn drive

Samen met zijn broer is hij Nederlands bekendste tweeling. Ze groeiden samen op in Grootebroek, waar hij ontdekt werd op de plaatselijke voetbalclub door Johan Cruijff. Zijn drive zat er al op jonge leeftijd in. “Je hebt altijd een winnaar en een verliezer en ik wil altijd de winnaar zijn. Ik had de mazzel dat ik een broer had en er altijd een strijd is.” Het gaat hem voor de wind zou je zeggen. En aan de buitenkant zie je het niet, maar hij eist veel van zichzelf. “Ik had problemen met bepaalde druk die ik op mijn schouders nam, en daar bezweek ik soms wel eens onder. En op een gegeven moment dacht ik: zo ga ik het niet redden.” Hij heeft het over vallen en opstaan, bij welke club hij dit geleerd heeft en natuurlijk over zijn relatie met Louis van Gaal. “Toevallig werd van Gaal onverwacht coach en die kende mij als persoon goed, wat belangrijk voor me is, maar ook als type speler. Van hem kreeg ik de kans om me echt te laten zien.”

Uitspraken

Ook gaat het over de ‘Sieg Heil’-uitspraak van Van Basten bij FOX Sports, waar Ronald naast zat. “Marco bood zijn excuses aan en voor mij was de kous daarmee af. Het was gewoon een misplaatste grap en als ik dan hoor wat er nu gaande is dan word ik daar echt een beetje moe van. Doe even normaal joh. Social media is natuurlijk een grote kotsbak.” Ook gaat het over de grappen van Ronald Koeman en de verantwoording die Edwin van der Sar moest afleggen op de AVA (Algemene Vergadering van Aandeelhouders) en zijn standpunt namens AJAX. “Hij weet echt wel wat wel en niet kan.”

QATAR en WK

Ronald vertelt uitgebreid over de zeven jaar die hij in Qatar heeft doorgebracht, waar Ajax deze winter op trainingskamp naartoe gaat. “Ik heb leuke mensen ontmoet van expats tot locals. Wat er nu staat te gebeuren met het WK brengt meer goeds dan slecht. Ze hebben het licht gezien en maken grote stappen.” En het gaat over de emir die nu aan de macht is. “Toen hij nog prins was, zag ik hem wat vaker, maar nu is hij wat drukker.” Ook vertelt hij over paspoorten, de werknemers, minimumloon, het aannemen van mensen daar en het WK wat in de winter gaat plaatsvinden. “Tijdens het bouwen van het WK zijn 1500 doden gevallen, dat is pertinente onzin!, elke dode is er 1 teveel, maar je moet geen dingen roepen die niet waar zijn.” Hij heeft het over een kippenvel-moment en over de irritaties rondom de geruchten over Qatar “Het is mooi praten vanaf je stoel of je schrijfblokje. Het irriteert me echt! Arabische landen zijn helemaal lyrisch over voetbal. Ga er nou eens naartoe en zie hoe warmhartig en gastvrij ze zijn.” 

Over de spelers

“Ik ben nu ambassadeur van AJAX en wordt voor bepaalde evenementen ingezet. Daarnaast sta ik twee dagen in de week op het veld.” Ook is hij mentor van drie toptalenten namens AJAX: Naci Ünüvar, Anass Salah-Eddine en Kenneth Taylor. Over het WK in Brazilië zegt Ronald: “Ik vond dat ze een beetje arrogant waren. Ze waren Europees kampioen en ze dachten dat doen we wel even.” En natuurlijk wordt de komende lichting uitgebreid besproken.”Het talent is exceptioneel, maar er zullen er toch een aantal zijn die mij gaan teleurstellen.” Ook heeft hij het over de lichting van vorig jaar: “Dramatisch” en over lichting onder 17 die op het WK in Brazilie veel indruk heeft gemaakt. “Misschien ligt het aan de stand van de maan.” En hij vergelijkt het AJAX van nu met het AJAX van vorig jaar, welke spelers opvielen en wat er beter zou kunnen. “Hoe hij staat te voetballen is ongekend, maar lang niet elke aankoop voldoet aan je verwachtingen en niet elke is een gouwe.” We horen wat zijn ideale elftal is, welke spelers hij daarin zou willen zien, voor wie hij respect heeft en het beste AJAX aller tijden. Als Yves hem vraagt met wie Ronald zichzelf vergelijkt op het veld, dan hoeft hij niet na te denken. “Ik was ook een aangever.” En ook Patrick Kluivert en Dennis Bergkamp worden genoemd, en het moment dat hij en zijn broer weggingen bij AJAX. “Als je achteraf terugkijkt dan is het een zwarte bladzijde geweest. Alles gewonnen wat je maar kon winnen en dan moet het zo eindigen. Hij doet ook een boekje open over de mega salarissen en uiteraard doet hij een voorspelling voor komend jaar.

Toekomstbeeld

Hij heeft het over zijn rol in 2020 en een rol als ambassadeur van Qatar slaat hij ook zeker niet af. Op zijn kinderen is hij maar wat trots. Toen na vijf dochters zijn zoon Boaz geboren werd, maakt hij wel even een vreugdesprongetje. “Er zitten veel ballen in de huiskamer bij de Boer en hij is rechtsbenig. “Ik zou het leuk vinden als hij profvoetballer wordt, maar ja..als hij zich maar met volle overgave inzet voor iets en knokt.” Ook gaat het over zijn dochters en hun talenten en het advies wat hij wil meegeven. “Mensen moeten gewoon wat meer geduld hebben, wees wat vriendelijker en lach wat meer.”