Media & Entertainment

Jort in ‘een-tweetje met Yves': 'De kogels zaten in de leuning van mijn stoel'

Deze polderdandy was jarenlang hoofdredacteur van het maandblad Quote en zorgde er persoonlijk voor dat het vermogen van rijke Nederlanders bespreekbaar werd. In de twaalfde podcast ‘een-tweetje met Yves’ gaan de deuren van Yves’ podcaststudio open voor Jort Kelder.

Tekst: Inge Dal

Benieuwd naar het gesprek? Luister de podcast hier!

 

Van couveusebaby, typische laatbloeier en pescotariër tot journalist, presentator, mini-entrepreneur, schrijver en filosoof. Met zijn karakteristieke stem en bretels presenteerde hij programma’s als Bij ons in de PC, Hoe heurt het eigenlijk?, Kelder & Klöpping en Buitenhof. In het televisieprogramma Ten Strijde! ging hij ‘op ontdekkingstocht’, maar in deze podcast worden de rollen even omgedraaid.

Roerige Quote-tijd

De oude en de nieuwe Quote-tijd wordt uitvoerig met elkaar vergeleken en Jort vindt alles nu een stuk braver. “Alles moet correct en duurzaam. Ik hoorde op de nieuwe redactie dat er zelfs geen alcohol gedronken mag worden. Ik geloof dat bij ons voor de lunch de fles al open was. En de helft was zo ongeveer aan de coke.” Wanneer Yves vraagt wat hij vindt van zijn opvolgers bij Quote, is hij zeker niet over iedereen tevreden. “De beste journalisten zie je nooit op televisie, want die zijn bronnen aan het bellen en met kladblokjes door het land aan het reizen en dat is hele harde noeste arbeid.” Ook komen de Quote-kliklijn, NSB-streken, de Quote-500 bende en ‘de mensen op de lijst’ aan bod. “Ik zie dat Marcel Boekhoorn een vermogen heeft van 2 miljard, maar dat lijkt mij arbitrair. Als de Hema omvalt, dan staat er echt geen 2 miljard meer”

Vijanden

Hij vertelt over de ruzie met multimiljonair Eddy de Kroes en de tralies-cover, de serieus rijken, ‘Maffia-maatje’ Bram Moszkowicz, kogels in zijn brievenbus en Willem Holleeder die ooit op zijn raam klopte. “Opeens zie ik een helm met een enorme neus uit het vizier steken, Dan moet je toch cool blijven.” Jort moest zelfs een tijd rondlopen met een kogelvrij vest. Dat was niet voor niets, want de Quote-redactie en het huis van Quote-oprichter Maarten van den Biggelaar werden met kogels doorzeefd. “Ik werd gebeld door mijn redactie, kom maar even niet. Alle ramen lagen eruit. Er zaten kogels letterlijk in de leuning van mijn stoel.” Ook komt zakenman Jan-Dirk Paarlberg en het telefoontje van de overleden vastgoedhandelaar Willem Endstra aan bod. “Jort we moeten praten, alleen niet over de telefoon.” Vlak na hun ontmoeting kreeg Jort een bericht dat Willem geliquideerd was. “Ik kreeg een lullig faxje dat Willem kapotgeschoten was voor zijn kantoor.” Er is ook iemand aan wie hij zijn excuses wil aanbieden.

Liefde en vriendschap

Al meer dan een kwart eeuw gaat hij ’s winters met een groep oud-JOVD’ers skiën in de Zwitserse Alpen, waaronder zijn goede vriend premier Mark Rutte. Hij vertelt ook over de kilo’s die Mark verloren is, Ruttes vriendinnetjes in het verleden, sjanspogingen, en gebroken harten. “Ze wilden hem met huid en haar en dat zit er gewoon niet in. Hij is niet getrouwd met een vrouw, maar wel met de politiek.” Ook deelt hij zijn gedachten over monogamie, maar ‘eenzaam rijk worden lijkt hem helemaal niets’. “Wat is er met mij dat al die vrouwen maar wegstuiven na een paar jaar.” Toch begrijpt hij wel waarom Lauren en Georgina hem eruit getrapt hebben. “Er is wel iets kapotgegaan in mij, ik dacht dat het goed zat.” Er staat wel weer iemand op zijn bucketlist, die hij mee zou nemen naar een eiland.

Onderduiken?

Jort is nog lang niet van plan om het rustig aan te doen en heeft hij al bedacht waar zijn nieuwe boek over moet gaan. Ook hoeft hij niet lang na te denken over waar hij het meest trots op is of wat hij het leukst vond om te doen. Als hij van baan mocht wisselen dan weet hij precies wat hij zou willen doen. “Maar dan moet ik wel drie of vier jaar onderduiken.” En als hij zichzelf zou mogen omschrijven dan zegt hij beslist: “Never grow up, stout, niet helemaal te vatten.”