De ondernemer: Peter Lute

Even voorstellen…

Je kent Peter Lute onder andere uit de jury van MasterChef Holland en Junior MasterChef. Samen met zijn vrouw Marieke stond deze topchef sinds 2002 al aan het roer van restaurant LUTE in Amstelveen. In 2013 openden zij daarnaast evenementenlocatie Explore in Muiden. Drie jaar later werd restaurant LUTE omgetoverd tot de Kruidfabriek. Begin dit jaar werd zijn boek ‘De Kracht van Kruiden’ gelanceerd. Maar het ondernemen smaakt nog altijd naar meer. In september 2017 opent het koppel Soundbites in het Arenagebied en in november 2017 volgt de opening van hun restaurant ARC. in Amsterdam. LXRY sprak Lute over zijn niet te stillen honger naar het ondernemen.

Eerste (bij)baan: Bollen pellen in Limmen en op zaterdag hielp ik de bakker van het dorp. Zijn achternaam is ook Bakker, geniaal!

Wanneer wist u wat u wilde doen? Creëren zat als jong jochie al in me. Vanaf mijn zestiende had ik echt het doel om een hele goede kok te worden.

Mijn meest onderscheidende eigenschap is: Dat zou je aan de mensen in mijn omgeving moeten vragen, ik ben zoals ik ben en je krijgt altijd de full package. Volgens mij ben ik vrij rustig en heb ik een ‘alles onder controle’ uitstraling.

Ik haal mijn inspiratie graag uit: Het begon met eten en ervaringen opdoen in wereldsteden. De laatste jaren haal ik ook veel meer uit mode, artiesten en fotografie.

Welke app is onmisbaar in uw werk? Buienradar.

Wat is uw ultieme power outfit? Heb ik niet, maar ik voel me erg lekker in goeie jeans en strak jasje. Het meest zie je me in zwart Girav shirt.

Wanneer zou het moment in uw carrière zijn dat u tevreden bent? Volgens mij geniet ik het meeste van de weg ernaartoe.  Dat is best lastig, want het kan altijd beter.

Wat is uw carrière hoogtepunt tot nu toe? Twee jaar geleden hebben we een transformatie van ons bedrijf in gang gezet. LUTE bestaat eind dit jaar uit vier waanzinnige en unieke locaties. Alle varen een eigen koers en zijn heel divers. We maken een groeispurt van 300% en we kunnen het met z’n tweeën allemaal aan. Onze dochters Sara en Isabelle laveren soepel mee. Dat is leuk, want ze staan aan het begin van hun eigen dromen.

Welke stoute droom heeft u nog niet waar kunnen maken? Mijn eigen Utopia, het hoogst haalbare. Mijn persoonlijke hoogtepunt komt nog wel. Klinkt wat dromerig, maar zo is het ook begonnen. Als je 20 jaar geleden aan me had gevraagd waar we nu zouden staan… Had ik dit niet durven dromen. Toen we 15 jaar geleden een eigen bedrijf begonnen was ik heel duidelijk in interviews. Je eerste ambities moeten zelfstandigheid en onafhankelijkheid zijn. Daarna komen de toegevoegde ambities. In mijn rol als coach schroeven de chefs op onze locaties de ambitie op. Er staat een mooi bedrijf en het is onafhankelijk. Mijn persoonlijke drang om te blijven creëren zal ertoe leiden nog een plek zoeken waar alles klopt.

Hoe vaak heeft u het gevoel gehad dat u alles wilde opgeven? Nooit.

Wat motiveerde u om door te gaan? 
Als je niets doet, gebeurt er niets
.

Beste advies dat u ooit heeft gekregen? Vergeet niet te genieten.

Wat zijn de laatste trends en ontwikkelingen in uw vakgebied? Het valt me op dat de teams steeds meer zijn samengesteld uit mensen die werken om te leven. 
En niet andersom. Dat betekent niet dat ze het vak minder goed uitvoeren. Het past heel goed in een sociaal bedrijf en daarom gaan wij de komende jaren het verschil maken. We hebben zo een flexibele schil van 30% personeel dat we inhuren. Het is een compliment dat een gespecialiseerd bedrijf voor horecapersoneel &CO een Peter Lute academie is gestart om het enthousiasme voor ons vak te delen. Samen trainen we de gastheren en gastvrouwen zodat we allebei completer worden. Het is belangrijk om te koesteren wat zo complex en simpel tegelijk is; gasten blij maken.

Wat is uw ultieme #LXRYmoment? In de rauwe natuur ben ik gelukkig. Mijn windsurfmomenten een paar kilometer uit de kust van Frankrijk tussen de grote zwarte golven en witte schuimkoppen waren memorabel.

Ook snelle auto’s geven een enorme kick, dan gedraag ik me als een klein jochie. Tja, die D8 GTO RS komt er nog wel…

Ook dit jaar kun je bij Masters Of LXRY weer genieten van de mooie gerechten van de Kruidfabriek by Lute, van Peter Lute. Klik hier om erbij te zijn.

dekruidfabriek.nl

Meer People & Finance