People & Finance

De Ondernemer: Benno Leeser

In 1945 werd Gassan Diamonds opgericht door grootvader Samuel Gassan en in 2013 is het bedrijf uitgeroepen tot ‘Familiebedrijf van het jaar’. In 2016 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en anno nu staat Benno Leeser (62),  eigenaar en President-Directeur van Gassan Diamonds aan het roer van maar liefst 22 winkels verspreid over Amsterdam, Schiphol en Changi Airport in Singapore met een kleine 500 man in dienst. En dan zijn er nog de ca. 400.000 bezoekers die jaarlijks de diamantslijperij bezoeken.

Eerste (bij)baan: Mijn eerste baantje was het verkopen van kroketten en ijs bij AFC, waar ik toen voetbalde, en honkbal-vereniging ABC.

Wanneer wist u wat u wilde doen? Dat was in de zomer van 1973, toen ik mijn havo eindexamen had gedaan. Doorstuderen was geen optie voor mij.

Mijn meest onderscheidende eigenschap is: Dat is mijn ongekende discipline, wat ik ook grotendeels van mijn beide ouders heb meegekregen.

Ik haal mijn inspiratie graag uit: Inspirerende trainers zoals Louis van Gaal. Zijn motto’s als ‘discipline is de basis voor succes’, ‘teambelang gaat boven alles’ en ‘gebruik feiten om te onderbouwen’, spreken mij erg aan.

Welke app is onmisbaar in uw werk? Zoals mijn omgeving weet, ben ik niet zo van alles wat met social media, etc te maken heeft. Ik heb dus geen favoriete app. Nieuws haal ik ook nog altijd het liefst uit de papieren krant en van televisie.

Wat is uw ultieme power outfit? Heb ik niet.

Wanneer zou het moment in uw carrière zijn dat u tevreden bent? Als de kinderen het familiebedrijf Gassan als 4e generatie zonder zorgen voort kunnen zetten.

Wat is uw carrière hoogtepunt tot nu toe? Dat zijn er meerdere: Het betrekken van het Boas gebouw in 1990, een voormalige stoom aangedreven diamantslijperij met parkeerterrein voor bussen vóór en aanlegsteiger voor boten achter het pand. Het is nog altijd een grote meerwaarde voor ons bedrijf. Ook was het overdragen van de eerste 5% aandelen aan onze dochter Debora en 5% aan onze zoon David een hoogtepunt. Deze mededeling deed ik op een feestelijk moment, nl. tijdens de viering van mijn 60-ste verjaardag en 30-ste verjaardag van Debora.

Welke stoute droom heeft u nog niet waar kunnen maken? Groter zijn dan Cartier…

Hoe vaak heeft u het gevoel gehad dat u alles wilde opgeven? Nooit een seconde is dat in me opgekomen.

Wat motiveerde u om door te gaan? Jacco, onze General Sales Manager bij Gassan, vraagt mij wel eens als er iets minder leuks gebeurt: “Vind je het nog leuk”? Ja, ik vind het nog steeds leuk. Dat is de beste motivatie die er is denk ik.

Beste advies dat u ooit heeft gekregen? Als je meer goed doet dan fout, ben je al een heel eind in de goede richting.

Wat zijn de laatste trends en ontwikkelingen in uw vakgebied? Heel langzamerhand is te zien dat we weer terug gaan van mono brand naar multi brand.

Wat is uw ultieme #LXRYmoment? Met de familie de zomervakantie in Zuid-Frankrijk vieren, heerlijk!