People & Finance

Ondernemen in tijden van Corona: podcastgast voetbalmakelaar
Rob Jansen

Times have changed. Zo ook de podcast 'Een-tweetje met Yves'. Die nemen we in deze periode op met social distance, wat betekent: via de telefoon. Juist deze tijd roept vragen op; hoe zorgen we dat ondernemen mogelijk blijft, we als bedrijf niet ten onder gaan, we creatieve oplossingen zoeken en we de moed erin houden? Mediaondernemer Yves Gijrath gaat op zoek naar het zakelijk vaccin en spreekt invloedrijke en inspirerende ondernemers over de impact van de Coronacrisis op hun bedrijf en branche.

Tekst: Leonie Kragt
Foto Yves Gijrath: Roland J. Reinders

Luister de gehele podcast hier.

Bekende voetbalmakelaar Rob Jansen doet oproep aan alle Europese voetbalmiljonairs

De meest bekende voetbalmakelaar van Nederland, met grote namen als Dick Advocaat, Ronald Koeman, Van der Sar, Veltman, Van der Gijp en Kieft in zijn stal, is Rob Jansen. Hij is de zesde gast in deze periodieke, nieuwe podcastserie, die geheel onder de vlag van Corona waait. Deze crisis vraagt om nieuw leiderschap, creativiteit en moed. Begrippen waar deze ondernemer niet voor terug deinst.

 

 

De spelersvakbond moet zich kapot schamen

Jansen over de spelers van FC Barcelona die geen salaris willen inleveren: “Dit is dus het toppunt van het niet begrepen hebben, het is een schandalige reactie van multimiljonairs die gemiddeld 10 tot 20 miljoen per jaar verdienen. De spelersvakbond, die deze multimiljonairs steunt, moet zich kapot schamen!”

Zwaarste schouders, zwaarste lasten

Jansen windt zich hier zo over op, omdat hij de voetballerij als een rolmodel voor de rest van de wereld ziet in deze crisis. Hij vindt dat het probleem veel groter is dan dit, maar alleen opgelost kan worden als we dat samen doen en de zwaarste schouders bereid zijn om de zwaarste lasten te dragen. “We zitten met een wereldcrisis”. Jansen heeft een duidelijke visie op wat de oplossing zou kunnen zijn: “Opgelegd door de regering voeren we een korting of krediet van 20 procent in voor de hele samenleving. Als de overheid dit zou invoeren als noodscenario dan kan je de economie wellicht redden”.

Geen dure transfers deze zomer

Dure voetbalstransfers doen is not done in deze tijd. Rob voelt zich een roepende in de woestijn als hij zegt dat deze zomer geen transfers van 30, 40 miljoen moeten worden afgesloten. “Je kan geen speler van 80 miljoen aankopen terwijl de hele stad geen eten heeft. Dat is ethisch niet verantwoord. Makelaars krijgen nu huiduitslag als ik dit zeg.” Het zijn grote uitspraken die Jansen doet. De Wasserman Group, waar Jansen’s bedrijf onderdeel van is, zal niet blij zijn met wat hij zegt: “Mocht dit artikel vertaald worden, dan zullen ze daar in Amerika niet blij mee zijn. Jammer dan.”

Over de Nederlandse voetbalcompetitie is Jansen duidelijk: “Die moet nu stoppen. De stand is de stand.”

Deze natuurramp kan de wereld veranderen

Een revolutie is noodzakelijk binnen de voetballerij, maar de voetbalmakelaar ziet dat niet gebeuren: “Het is verankerd in back office politiek. Dit is wat de samenleving is. Dit soort natuurrampen zouden de wereld kunnen veranderen. De prijs is hoog. Het verdriet en de mensen die overlijden is vreselijk. Maar een natuurramp is de enige kans dat de samenleving wakker wordt”.

De podcast met Rob Jansen is doorspekt van nieuws, passie, opwinding en bevlogenheid, oplossingen worden besproken en frustraties worden geuit.

Luister de gehele podcast hier.

De volgende gast in deze podcastserie is sportief directeur van de GP Zandvoort, Jan Lammers.