People & Finance

Louis van Gaal in podcast 'ondernemen in tijden van corona': "Ik vind dat Rutte toch wel aardig wat fouten heeft gemaakt"

Times have changed. Zo ook de podcast 'Een-tweetje met Yves'. Die nemen we in deze periode op met social distance, wat betekent: via de telefoon. Juist deze tijd roept vragen op; hoe zorgen we dat ondernemen mogelijk blijft, we als bedrijf niet ten onder gaan, we creatieve oplossingen zoeken en we de moed erin houden? Mediaondernemer Yves Gijrath gaat op zoek naar het zakelijk vaccin en spreekt invloedrijke en inspirerende ondernemers over de impact van de coronacrisis op hun bedrijf en branche.

Tekst: Leonie Kragt
Foto Yves Gijrath: Roland J. Reinders

Luister de gehele podcast, zowel deel 1 en 2, op yvesgijrath.nl en hier.

De 32ste gast in de podcastserie ‘Een-tweetje met Yves. Ondernemen in tijden van corona’ is Louis van Gaal. Aanleiding is het verschijnen van zijn nieuwe biografie ‘LvG. De trainer en de totale mens’ wat op 12 mei verschijnt. Dit eerste interview met Van Gaal is een vermakelijk en nieuwswaardig gesprek geworden en wordt in twee delen gepubliceerd.

We horen Van Gaal bevlogen praten over de aanpak van de coronacrisis, zijn politieke voorkeur en wat echt leiderschap inhoudt: “Ik vind dat Rutte toch wel aardig wat fouten heeft gemaakt in de afgelopen periode. En ik zou nu meer naar figuren als Segers gaan. Omdat ik die oprecht en consequent vind en die communiceert ook wanneer hij tegen zijn principe in toch meestemt, omdat hij nu eenmaal in een coalitie zit”.

Natuurlijk komt voetbal ook uitvoerig aan bod, een bloemlezing:

Het ideale elftal

“Een betere 10 dan Litmanen heb ik niet gezien. Met de komst van een Fin, Litmanen, uit een divisie waar ze niet op het hoogste niveau spelen, die nog een jaar moet wennen om in Ajax 1 te spelen en Rijkaard, bleek de balans in het elftal veel beter als met een Jonk en Bergkamp”.

De kwade genius van Manchester United

Van Gaal over Mourinho na zijn gedwongen vertrek bij Manchester United: “Ik neem het veel meer Woodward, mijn CEO bij Manchester, kwalijk, dan Mourinho. Die is in mijn ogen de kwade genius”.

Levy in de kofferbak

Van Gaal vertelt een zeer vermakelijke anekdote over de periode waarin hij in onderhandeling was met Daniel Levy van Tottenham Hotspur: “Hij is thuis geweest hier in Noordwijk en in de kofferbak is hij afgevoerd, omdat Jack van Gelder buiten stond. Het duurde heel lang en hij gaf eigenlijk de kans aan Manchester United ook nog een bod uit te brengen”.

De perfecte wedstrijd

Van Gaal over de perfecte wedstrijd van Ajax in de periode ’95: “Als trainer speel je nooit de perfecte wedstrijd. Maar als ik er eentje op zou moeten noemen, is het eigenlijk het seizoen daarna, als ze tegen Real Madrid uit spelen. Dat noemde ik dominant aanvallend voetbal, in Madrid en dan 0-2 winnen”.

Rembrandt of Van Gogh

Als Van Gaal moet kiezen tussen Rembrandt en Van Gogh antwoordt hij: “Rembrandt maakt schilderijen die ieder mens kan begrijpen, Van Gogh niet. Ik hou van echtheid en ik hou van emotie, en het spelen met licht doet Rembrandt ook veel beter”.

De waarschuwing van Michels

Over zijn conflicten met Johan Cruijff vertelt van Gaal de volgende anekdote: “Rinus Michels heeft tegen mij gezegd dat toen ik naar Barcelona ging, dat wist hij overigens niet, toen zei hij tegen Truusje: ‘Ik hoop dat Louis niet naar Barcelona gaat, omdat hij dan veel te maken zal krijgen met Johan. Want Johan is de baas in dat territorium’.”

Na de dood

Hoe Van Gaal na zijn dood herinnerd zou willen worden: “Dat ze mij als mens waarderen, dat is belangrijker dan als coach. Het belangrijkste is dat je als een mens wordt gezien die deugt”.

Terugkeer als trainer

Over zijn terugkeer als trainer, als Koeman om wat voor reden dan ook, iets anders zou gaan doen: “Ik heb die kans gehad, toen heb ik ook nee gezegd, dat is helemaal niet in Frage. Waarom heb ik het ambt van bondscoach niet voor de derde keer gedaan? Omdat ik het al 2 keer heb gehad. Wat is dan nog de uitdaging? Nee, dat zou ik nooit meer doen”.

Mexico

Mexico was het land waar Van Gaal gevraagd werd als bondscoach, aan Yves bevestigt hij dit en zegt hierover: “Ik hou van dat fanatisme en emotie in het voetbal en ik vind dat ze mentaal heel sterk zijn de Mexicanen, dat ligt me wel”.

Nieuwsgierig? Luister de gehele podcast, zowel deel 1 en 2, op yvesgijrath.nl en hier.

 

Volgende week is Albert Verlinde te gast in ‘Een-tweetje met Yves. Ondernemen in tijden van corona’.