LXRY travel: Zuid-Tirol

tirol: de alpendroom

Zuid-Tirol: De ideale plek voor de wintersporter die méér wil dan alleen de latten op. Want Zuid-Tirol  leent zich niet alleen voor skiën, rodelen en langlaufen. Ook wijn-, winkel-, wandel- wellness- en wattenleggerij-liefhebbers halen hun hart op. Door de ligging aan de zuidkant van de Alpen krijgt de koude noordenwind geen vat op Merano, het stadje in de Italiaanse provincie Zuid-Tirol.

Balkon van de monarchie
Nadat prinses Sissi haar intrede deed in volgden vele adellijke families. Grote hotels, villa’s en promenades bepaalden al snel het stadsbeeld. Pronkstuk van het ‘zuidelijke balkon van de monarchie’ was het door architect Josef Czerny gebouwde Kurhaus, dat diende voor sociale evemeneten- en nog steeds. Het is een van de mooiste gebouwen in Jugendstil in het hele Alpengebied.

Tweetalig
In Zuid-Tirol wordt over het algemeen in twee talen gecommuniceerd: Duits en Italiaans. Dus bij de herenkapper staat op het raam zowel ‘Herren’ als ‘Uomo’. Hoewel het alweer een kleine eeuw geleden is, na de Eerste Wereldoorlog, dat Zuid-Tirol Italiaans grondgebied werd, zijn beide culturen – de diepgewortelde alpiene tradities en de mediterrane levensstijl – nog altijd vervlochten.

Bergweide
Op de tussen 1.800 en 2.300 meter hoogte gelegen Seiser Alm, heeft de noordenwind vrij spel. Het is de grootste bergweide van Europa, met een oppervlakte van 57 vierkante kilometer. De weide wordt omringd door een adembenemend berglandschap met, typisch voor de Dolomieten, steile rotswanden en pieken die zijn ontstaan door erosie en verwering.

Bekijk hieronder enkele sfeerbeelden van deze bestemming.

Fotografie: John van Helvert | Tekst Bart-Jan Brouwer

Het volledige LXRY Travel-artikel over Zuid-Tirol lees je in het magazine, beschikbaar in de winkel of hier te bestellen.

Meer Travel & Experiences