Travel & Experiences

Meevliegen met de nieuwste privéjet van NetJets

Gister waren wij aanwezig op Schiphol om de allernieuwste privéjet van NetJets, de Cessna Citation Latitude te testen. Sinds 2016 heeft NetJets al zestig zakenjets aan de Europese vloot van 200 mid-size Latitudes toegevoegd. Dit jaar hopen ze daar nog 24 aan toe te voegen en sinds deze maand kunnen nieuwe klanten zich aanmelden om een toestel te “kopen”. Prijskaartje? €16 miljoen euro. Of een deel ervan. Lees met ons mee.

Tekst en beeld: Susan Poeder

Het regent pijpestelen wanneer we de KLM Jet Center op Schiphol binnenrijden. Een privéjet stijgt in de verte op, terwijl een witte Lamborghini van de vermoedelijke passagier wordt ingeladen en teruggereden. Op de kleine parkeerplaats staan meerdere pk-parels te poseren. Het mag dan een van de meest grauwe dagen uit deze zomer zijn, dankzij de rij Bentley’s, Lamborghini’s en Ferrari’s ziet deze locatie er een stuk aantrekkelijker uit dan de P3 van Schiphol op een zonnige dag. Ook voor wie geen zin heeft om met zijn bolide naar het vliegveld te rijden, kan bij NetJets een van-deur-tot-deur-taxiservice krijgen.

In de Citation Latitude is ruimte voor 7 passagiers.

Een kleine persselectie vliegt deze ochtend mee en later deze dag is er een besloten kennismaking met potentiële klanten. Wie dat zijn? “Dat zijn namen die we nooit zullen delen” zegt Tom Ville van NetJets lachend. “Op dit moment hebben we in Nederland zo’n 50 klanten. Vandaag komen er 30 potentiële klanten kijken. Het zou zomaar eens een hele goede dag kunnen zijn!” Maar de vraag is natuurlijk hoeveel daarvan uiteindelijk een koop zullen doen. Nederlanders die het zich kunnen veroorloven zijn namelijk bang om als opscheppers over te komen, maar de Nederlandse klanten die vliegen bij NetJets, vliegen wel het vaakst. Het Verenigd Koninkrijk is met zijn 200 klanten de grootste afnemer bij NetJets.

“Forget about the pricetag”

Wat is nu het echte prijskaartje van zo’n toestel? Wie 100% eigenaar wil zijn, betaalt €16 miljoen euro. Dat is exclusief piloot, verzekering, onderhoud, brandstof en alles wat erbij komt kijken om in het bezit te zijn van een privéjet. Bij NetJets wordt je deeleigenaar door 1/16 deel te betalen. Daarnaast betaal je nog een vliegtarief van €7000,- per uur. Een soort prepaid abonnement op privé vliegen dus. Je bent daarnaast wel verplicht een minimum van zo’n 25 vlieguren af te nemen, wat gelijk staat aan 5 retourtjes. Een fiks bedrag voor de meeste mensen, maar zeer aantrekkelijk voor wie frequent gebruik wil maken van een privéjet. Alle extra zaken die komen kijken bij het bezitten van zo’n toestel, worden namelijk uit handen genomen door NetJets. En ze staan altijd voor je klaar: tot 10 uur van te voren kun je een vlucht boeken.

LXRY redacteur Susan Poeder geniet met volle teugen van de NetJets experience.

Cessna Citation Latitude

Wij vliegen vandaag met de Cessna Citation Latitude: het een na kleinste toestel van NetJets waar 7 mensen in kunnen en dit jaar gebouwd is. Met deze jet haal je ongeveer 5000km; zo’n 7 uur vliegen. De geur van het gloednieuwe interieur komt je tegemoet wanneer je naar binnenstapt. Het is rijkelijk ingericht, met glanzend hout en soepel leren stoelen. Het voelt een beetje als het verwijderen van plastic van gloednieuwe elektronica, maar dan zoveel lekkerder.

Door het slechte weer duurt het even voor we mogen vliegen dus we beginnen vast met een ontbijt aan boord. “Champagne?” krijgen we te horen. Hoewel de gedachte ‘it’s five o’clock somewhere’ voorbijflitst, laten we deze om 10.30 toch even passeren. Daarna is het tijd om te vetrekken. Een bumpy ride is wat we mochten verwachten, maar binnen no time vliegen we boven het wolkendek. Allen verassend door de souplesse waarmee we door de lucht vliegen. Vanwege het kleine toestel waarmee we vliegen, klimmen we veel sneller dan een 747.

In slechts een kwartier vliegen we richting Groningen waar de wolken volledig openbreken en het zonlicht de ruimte krijgt om de gebouwen te bereiken. Met in de verte het Waddengebied, maken we een soepele draai en gaan we terug naar Amsterdam. “Gelukkig” krijgen we nog geen toestemming om te landen waardoor we nog een paar rondjes boven Den Haag vliegen waardoor we echt even de kans krijgen om te wennen aan dit gevoel. Heel even voelen we ons sterren en komen we één voor één nog even een praatje maken in de de cockpit.

De ultieme belichaming van luxe

Alles klopt aan deze vliegervaring met NetJets. Van de persoonlijke service van onze piloot Thomas Mijnders, tot de heerlijke Aesop huidverzorgingsproducten aan boord. (Als enige aanwezige vrouw moet ik dit natuurlijk even benoemen.) Van begin tot eind is alles tot in detail verzorgd. We landen op Schiphol en nemen afscheid van deze korte celebrity illusie. Wat dat betreft belichaamt NetJets alles waar luxe voor staat. Hoewel we even kort hebben mogen proeven van deze jetset lifestyle, de exclusiviteit en intimiteit die gepaard gaan met een lidmaatschap bij NetJets, laat nog altijd veel aan de verbeelding over.