Top Trending: Mondriaanhuis opnieuw geopend

pionier van de geometrisch-abstracte kunst

Wie aan Amersfoort denkt, denkt aan Piet Mondriaan. De beroemde Nederlandse kunstschilder wordt gezien als dé pionier op het gebied van de geometrisch-abstracte kunst van begin 20e eeuw. In 2001 wijdde de stad daarom een eerbetoon aan hun meest beroemde voormalige inwoner. Het Mondriaanhuis is gevestigd in het oude geboortehuis van de schilder. Je vindt het aan de Kortegracht in de historische Amersfoortse binnenstad. Het monument annex museum is de ultieme locatie voor een bijzondere beleving van abstracte kunst. Helaas was het Mondriaanhuis vanaf 5 december 2016 tijdelijk gesloten.

mondriaan-ijsjes

Deze week, op dinsdag 7 maart 2017, heropende het museum in een nieuwe vorm. Dat was niet toevalligerwijs op de verjaardag van de kunstenaar. De internationale pers werd uitgenodigd en kunstliefhebbers wisten en masse hun weg naar de Keistad weer te vinden. Het Mondriaanhuis werd Trending. Zo verschenen er veel foto’s en filmpjes van de video-installaties die er geplaatst zijn. Ook werden er foto’s ‘Mondriaan’-ijsjes gedeeld die in de binnenstad werden verkocht, met daarop de beroemde gekleurde vlakken.

100 jaar ‘de stijl’

Het Mondriaanhuis is voorzien van een interactief karakter. Dat wil zeggen dat bezoekers op actieve manier het museum kunnen beleven. Daarvoor is gebruik gemaakt van audiovisuele elementen. Zo is er bijvoorbeeld te zien hoe het werk van Mondriaan is veranderd, van realistische landschappen tot de karakteristieke lijnen en vlakken. Na dit bezoek kun je terecht in het doe-het-zelf-atelier, waar je een geheel eigen kunstwerk kan creëren.

Niet geheel toevallig is het in 2017 precies 100 jaar geleden dat de kunststroming De Stijl werd opgericht. Dit jaar kun je daarom verschillende inspirerende evenementen bijwonen in het teken van deze periode.

Fotografie: Mike Bink

www.mondriaanhuis.nl

Meer Art & Design