Beauty & Fashion

Modeontwerpers
en hun muzes

Haute couture, vooruitstrevende trends en de crème de la crème uit de modewereld: Paris Fashion Week 2020 is bijna een feit. Maar voordat deze week vol couture begint, zet LXRY List 2020 Neerlands fameuze modeontwerpers en hun muzes op een rijtje. De meeste modeontwerpers hebben namelijk een favoriet catwalkmodel om hun nieuwe collecties aan het publiek te tonen. Hoewel het begrip muze niet voor iedereen hetzelfde is...

Tekst: Tanja Kok & Sevil Gukcek
Online redactie: Mical Joseph

Designer: Edwin Oudshoorn | Muze: Isabel de Bruijn

“Wij werken het liefst met mensen die wij al kennen. Wij hebben modellen in onze shows lopen met wie wij al negen jaar samenwerken. Dit geeft zo een vertrouwd gevoel. Isabel is hier een goed voorbeeld van. Wij kijken eerst of zij beschikbaar is voordat we naar een alternatief gaan zoeken. Zij is de ideale ‘Edwin Oudshoorn vrouw’: elegant & timeless. Zij weet precies hoe zij moet bewegen in onze couture om het beste te laten zien van elk stuk. Ze begrijpt onze kleding en straalt uit wie wij zijn.”

© Nine IJff

Designer: Mart Visser | Muze: Danielle Bleeker

“Voor mij kan een muze veranderen per collectie; een nieuw model, een prachtige film met een geweldige actrice of die coutureklant die zich altijd zo stijlvol kleedt. Sinds de start van mijn couturehuis in 1992 werk ik voor al mijn shows en fittings met Danielle Bleeker. Ze is samen met mij meegegroeid in dat wat mijn bedrijf nu is. Juist haar jarenlange vakkennis over hoe mijn nieuwe collectie eruit moet zien, de perfecte technische fit van de ontwerpen, de beweging en het leven dat ze geeft aan ieder design dat ze aantrekt. Al die ingrediënten maken voor mij meer de muze dan uitsluitend het mooie plaatje.”

Designer: Bas Kosters | Muze: Wannabe A Star (Jojanneke van der Veer)

“Een muze die met je meegroeit. Ik ken Jojanneke al heel lang. Ik vond haar meteen heel erg cool. Nog steeds trouwens. We houden van dezelfde dingen en gaandeweg ontdek je waar iemand voor staat en groeit zoiets tot een waardevolle vriendschap. We hebben samen jaren feesten gegeven om te strijden voor individualiteit. Ook al doen we nu andere dingen, we staan nog steeds op de barricades voor een betere wereld. Allebei op onze eigen manier. Dat is waarom ik haar bewonder. Ze is totaal betrokken bij de dingen die ze doet en nog steeds rock-’n-roll. Hoe fantastisch is dat!”

Mart Visser met zijn muse Danielle Bleeker

© Marc Deurlo | Bas Koster met zijn muse

Designer: Oso Couture | Muze: mijn moeder

“Mijn moeder is couturier en leerde mij de beginselen van het modevak. Zij woont nog altijd in mijn geboortedorp Bene, in Syrië. Vanwege de problematiek in het land kunnen wij elkaar helaas niet zien. Ik heb veel aan mijn moeder te danken. Haar creativiteit, doorzettingsvermogen en gastvrijheid hebben mij altijd geïnspireerd. Daarom heet mijn volgende collectie ‘Ode aan mijn moeder’. Ik gebruik de kleuren en de stijl die zij mooi vindt. Ook pas ik specifieke technieken toe die ik van haar leerde. Ik drapeer bijvoorbeeld de stof direct op het lijf zonder meetlint en patronen te gebruiken. Mijn allergrootste droom is dat ik mijn moeder ooit nog eens kan kleden.”

© Stefan van Ruijven Fotografie | Oso Couture

Designer: Monique Collignon | Muze: Felice Fleur

“Mijn muzen zijn de vrouwen die ik in gedachten heb voor wie ik ontwerp. Onafhankelijke, sterke vrouwen met zelfreflectie, humor, doorzettingsvermogen en empathie. Ik heb zelf mooie rolmodellen om mij heen gehad ter inspiratie, zoals mijn moeder, zussen en vriendinnen. Door de jaren heen zijn er modellen geweest die mijn muze waren of nog zijn. Op de foto zie je Felice Fleur. Ik was een van de eersten die haar ooit boekte. Ik zag een jong meisje opbloeien tot een mooie vrouw met een sterke wil. Daar houd ik van. Niet piepen, de schouders eronder, positief in het leven staan en andere vrouwen empoweren.”

© Jeroen Snijders | Monique Collignon met muze Felice Fleur

Designer: Wesley Dos Santos | Muze: De Erasmusbrug

“Ik was altijd al fan van designersneakers en kocht ze allemaal. In die schoenen las ik ‘Made in Portugal’. Het maakte mij als Nederlandse Kaapverdiaan nieuwsgierig. Waarom komen al die schoenen uit Portugal? Vier jaar geleden begon ik mijn eigen collectie: Diversité Footwear. Mijn eerste schoen is geïnspireerd op de Erasmusbrug. Ik wilde iets terug doen voor mijn stad en het meest iconische beeld van Rotterdam is voor mij deze brug, de verbinding tussen Noord en Zuid. Mijn eerste collectie werd opgenomen in De Kunsthal. Vroeger ging ik met school naar het museum. Nu lig ik er zelf met mijn schoen.”

Designer: Stephan Badal | Muze: geen specifieke muze

“Mijn mannequins zijn voor mij allemaal mijn muzen. Ik zorg altijd voor diversiteit in de show, dat vind ik belangrijk. Als ik echt moet kiezen, dan is degene die de show sluit in mijn trouwjurk op dat moment de belichaming van een muze. Een vaste muze hebben is niets voor mij omdat ik mij niet wil binden.”

© Ricardo dos Santos | Wesley dos Santos

© Ilse de Smet | Badal met één van zijn modellen

Designer: Erik Frenken | Muze: Het kledingstuk

“Mijn muze is het kledingstuk. Ik ben geïnspireerd geraakt door de volgende zin: I like to put things out of context. Daarom gaat mijn collectie over ‘Creative Classics’. Ik draai kleding binnenstebuiten, onder wordt boven en achterkant wordt voorkant. Ik zoek altijd naar details in het kledingstuk. Vormen waardoor iets verrassends en vernieuwends ontstaat. Als ik bewust ben geworden van zo een ‘vondst’, dan bouw ik hier een hele collectie omheen.”

Designer: Addy van den Krommenacker | Muze: Pernille La Lau

“Het woord ‘muze’ vind ik een beetje lastig. Mijn eerste shows waren geïnspireerd op Hollywoodsterren zoals Audrey Hepburn en Grace Kelly. Ik houd van die glamour. Vriendschap is erg belangrijk voor mij. Ik ontmoette Pernille La Lau toen ze twintig jaar was. Ze presenteerde net op televisie. Pernille vertelde mij toen dat het haar extra zelfvertrouwen gaf als ze iets van mij aanhad. We gaan samen naar belangrijke events zoals het Gouden Televizier-Ring Gala of het staatsbezoek in Rome. Alles staat Pernille. Ze is beeldschoon.”

Erik Frenken

Addy van den Krommenacker met muze Pernille La Lau

Designer: Sheila de Vries | Muze: Anouk van Nes

Ik beoordeelde voor weekblad Privé wekelijks sterren op hoe ze eruitzien bij rodeloperevents. Actrice Anouk van Nes vind ik een van de mooiste vrouwen van Nederland, maar ze had een totaal verkeerde premièrejurk op de foto aan. Ik schreef in het magazine: ‘Bel mij maar op!’ Sindsdien hebben we een dierbare vriendschap. Anouk presenteert en loopt nu al twintig jaar mijn shows. Ze is voor mij perfect. Een hardwerkende, intelligente vrouw met de juiste maten en vormen. Ze draagt mijn kleding met charme en is de enige die jurken voor premières mag lenen bij mij.”

Sheila de Vries

© Patricia Steur | Muze Anouk van Nes

LXRY List 2020

Wil je nog meer van The Best of The Best? Onze connaisseurs van het goede leven verzamelden de beste plekjes voor jou in het prachtige koffietafelboek LXRY List.