People & Finance

Meet the Masters:
Mariska Jagt en
Carsten Klint

Carsten Klint is de drijvende kracht achter het succesvolle pop-up sterrenrestaurant op Masters of LXRY. Vorig jaar kreeg hij maar liefst 19 chefs met in totaal 34 sterren bij elkaar en dit jaar komt daar een hele sterrenregen bij. Niets is zo bepalend voor de sfeer als het decor, en dit jaar staat niemand minder dan interieurontwerper Mariska Jagt aan het creatieve roer van Restaurant M***.

Fotografie: Rahi Rezvani
Productie: Tamara Gijrath
Tekst: Susan Poeder
Styling: Pascalle Koldenhof
Visagie & haar: Juliette den Ouden
Redactie: Vivian Secrève

“Ik vind dat we op een internationale beurs als Masters of LXRY de Nederlandse gastronomie en haar topchefs móéten uitdragen. Nederland is culinair gezien zo verschrikkelijk goed! Dat mag wereldwijd gezien worden”

Hoe het begon

Carsten: “Yves Gijrath kwam drie jaar geleden naar mij toe en zei: ‘Laten we een pop-up restaurant doen op de beurs met de meeste Michelinsterren bij elkaar ter wereld.’ Dan denk je eerst wel: hoe gaan we dat in hemelsnaam doen? Maar op de een of andere manier krijgt hij het altijd voor elkaar dat je gaat geloven in jezelf en denkt: dit gaat lukken. Ik vind dat we op een internationale beurs als Masters of LXRY de Nederlandse gastronomie en haar topchefs móéten uitdragen. Nederland is culinair gezien zo verschrikkelijk goed! Dat mag wereldwijd gezien worden. We krijgen via social media veel reacties vanuit het buitenland dat ze het gaaf vinden en bijvoorbeeld voorstellen: kunnen we dat niet eens in Mexico of Colombia doen?”

Bekijk het interview met LXRY TV hier:

Mariska: “Vorig jaar deed ik voor het eerst mee aan Masters of LXRY, samen met Wanrooij Gallery, Sander Bijl en Alisa Lim A Po in House of Arts. Ik werd uitgenodigd om te dineren in restaurant M34 en toen ik binnenkwam, dacht ik meteen: dit is wat ik wil doen. Ik vind het concept heel erg fraai. Voordat ik mijn eigen studio opende, Studio Mariska Jagt, werkte ik in de hospitalitywereld en dat ligt dichter bij elkaar dan het misschien lijkt. Net als in de hospitality wil ik mensen meenemen op reis en ze in de watten leggen. Dat dienstbare is iets wat ik met veel liefde doe. Tegelijkertijd dacht ik: er is nog zo veel meer wat we met dit restaurant kunnen doen dan er tot nu toe mee gedaan is. De prestatie die chefs dagelijks weer neerzetten is bewonderenswaardig, de manier hoe zij hun gerechten presenteren en daar hun hele ziel en zaligheid in stoppen is prachtig om te zien. Dat deze werelden samenkomen en ik het decor daarvoor mag ontwerpen, vind ik heel bijzonder en eervol. Ik denk dat Carsten een bevlogenheid heeft die ik met hem deel. Dat zie ik aan hoe hij met mensen praat, hij heeft echt een passie voor hospitality. Mijn werk houdt ook niet op als ik de deur dichttrek. Ik ben altijd met mijn werk bezig, ook als ik op vakantie ben.”

Verdieping

Carsten: “Met Restaurant M*** willen we de Nederlandse gastronomie dus in het voetlicht plaatsen. Het eerste jaar begonnen we met iets wat niemand nog kende. Het tweede jaar merkten we al dat mensen op voorhand interesse toonden en vragen gingen stellen of het pop-up restaurant er weer zou zijn. Ook voor chefs is het nu makkelijker om ‘ja’ te zeggen, omdat ze van collega-chefs al gehoord hebben wat het inhoudt. Het heeft ook iets educatiefs, omdat ze met elkaar in de keuken staan. Ze kunnen zien hoe ze werken, elkaar helpen, proeven van elkaar en bijvoorbeeld delen tegen welke problemen ze aanlopen en hoe ze daarmee omgaan. Maar het is voor iedereen natuurlijk ook gewoon hartstikke leuk, met veel aandacht voor de chefs en hun restaurant. Het hoogtepunt van het pop-up restaurant is daarom ook niet één specifiek moment, het is echt de combinatie van alles. Dat je als gast voor een betaalbare prijs op één avond zo veel Michelinsterren, kwaliteit op het bord, topwijnen en entertainment krijgt. Dat is uniek.”

Mariska: “Dit gevoel wil ik zo goed mogelijk vertalen naar het interieur. Dat is best een uitdaging, want de locatie zelf is niet zo mooi en heeft een laag plafond. We moeten dus grote gebaren maken: grote vlakken met marmer, hoge bloemen en intieme zitgedeeltes. De LOVE Edition wil ik laten terugkomen door een bepaalde gelaagdheid: de verdieping die je in de liefde kunt vinden. Liefde kan hartverscheurend zijn, maar je ook op een roze wolk laten zitten. Op die manier ga ik het doen!” w

LXRY Magazine

Benieuwd naar de rest van het verhaal en de interviews met alle geselecteerde Masters? Het magazine is nu te bestellen via de onderstaande knop. Dit super dikke nummer staat geheel in het teken van Masters of LXRY 2019.

LXRY Magazine 39