People & Finance

Meet our Masters: Remy Bonjasky

“Focus houden blijft belangrijk met alles wat ik doe. Om succesvol te zijn heb je altijd een goede aanloop nodig en moet je worden ondersteund door je thuissituatie.”

Foto: Rahi Rezvani
Tekst: Merel Zoet

“Zodra ik begon met kickboksen, wilde ik de beste van de wereld worden. Daar maak je alleen kans op als je keihard werkt. In aanloop naar de wedstrijden trainde ik zo’n twaalf keer per week. Uiteindelijk heb je altijd ook een beetje geluk nodig, en een goede voorbereiding helpt daarbij. Focus is een proces. 

In het begin kon ik niet zo goed omgaan met stress. Zoiets los je niet op met een cursusje van twee weken. De eerste keer dat ik in de ring stapte, was ik superzenuwachtig. Door de jaren heen leer je daarmee om te gaan. Tien jaar later is het nog niet weg, maar weet je het een plekje te geven. Je moet je niet laten overmeesteren door de druk. Als je op de catwalk richting de ring gaat, ben je alleen maar bezig met die ander.

 

Op zo’n moment zijn toeschouwers niet belangrijk. Zij waren er ook niet toen je stond de kotsen in de sportschool, omdat de training zo zwaar was. Je hebt je aandacht nodig voor de man die letterlijk jouw hoofd eraf wil slaan. Tegenwoordig hoef je maar een toernooiwedstrijd te winnen om kampioen te worden, in mijn tijd waren dat er nog drie. Dat was een enorme uitdaging, wat mij betreft een ongekend mooi systeem.”

Masters of Genius

Remy is dit jaar benoemd tot één van de elf Masters of LXRY. Benieuwd naar de rest van het interview of de andere Masters? Alle interviews met de Masters kun je vinden in LXRY #35. Masters of LXRY vindt plaats van 6 t/m 10 december 2018.

LXRY Magazine 35