Travel & Experiences

Mayer Manor:
private mansion van het levenstheater

In 1417 woonden monniken in dit herenhuis aan de hoofdstedelijke Nes. Later vestigde hier een van de grootste tabakshandelaren van de stad, Nico Mayer. Tegenwoordig is Mayer Manor omgetoverd tot luxueus verblijf, geheel excentrieke stijl, met marmeren tafel, hardhouten vloeren, 18e-eeuwse open haarden, vintage koperen baden op pootjes en hoge plafonds. Een venue als deze kom je niet snel tegen - Mayer Manor is er om te verwonderen. Hier huist sociëteit Ten Club, maar je kunt hier ook theaterconcepten ervaren of overnachten. LXRY kwam langs in het huis van het levenstheater.

Tekst: Susan Poeder

Verborgen schatten

Wie metrostation Rokin uitstapt, loopt een walm aan binnenstedelijk toerisme tegemoet. Het zijn de straten die menig Amsterdammer door kletterende rolkoffers van buitenlandse toeristen vermijdt, maar stiekem toch graag bezoekt. Om de hoek vind je hier de smalle Nes tussen de Dam en de Grimburgwal. Met een plan voor een nieuwe sociëteit op zak, trof Jochem Janssens hier een armzalig pand, niet wetende dat hier een schat aan verhalen en verborgen herinneringen in de grond ligt.

“Ik wist niet wat ik zag toen we de kelder gingen uitgraven”, vertelt Jochem. “We vonden botten waarvan we eerst dachten dat die van dieren waren, maar dit bleken later toch écht mensenbotten te zijn. Wat blijkt? In de Middeleeuwen is dit een begraafplaats geweest van het Maria-convent. Maar dat is niet alles. In de kelder hebben we veel dagboeken en spullen gevonden. Tijdens de oorlog is dit lange tijd een onderduikplek geweest van de huidige eigenaar zijn grootouders, Mark en Ella Meiners.” Verzetsfotograaf Cas Oorthuys maakte op 7 mei 1945 een onderduikfoto van hen die later in veel oorlogsboeken is afgedrukt.

Van oudsher was de Nes een belangrijk uitgaansgebied en in het zuidelijke gedeelte vestigden veel grote namen uit de tabaksindustrie, waaronder Nico Mayer. “Dit is zo’n bijzondere locatie met unieke verhalen”, vertelt Jochem verder. “Ik ben van oorsprong econoom, maar deze locatie inspireerde mij om met schoonheid bezig te zijn. Samen met Bas Jonker zijn we op de vierkante millimeter te werk gegaan met het verbouwen en inrichten. In totaal zijn we 7 jaar bezig geweest met het opknappen ervan.”

Inmiddels is Nes 116 in oude glorie hersteld. Treed binnen via de marmeren entree en laat je verwonderen door de excentrieke inrichting en curiosa die je door het gehele pand zult vinden. Van gigantische chirurgische lampen uit de negentiende eeuw, tot bijzondere boekwerken, taxidermie en kunst. Hoe lang je hier ook zit, je blijft nieuwe dingen ontdekken.

Jochem: “Ik denk dat we bijna duizend objecten hebben verzameld, vanuit Engeland tot Frankrijk. Het is eigenlijk een museum van eigenaardigheden geworden. Mijn doel met deze locatie is dat het verwondering opwekt bij mensen. Ik vind dat we dat als maatschappij te veel zijn verloren, we staan minder in contact met elkaar. De mens is echt veel beter af als we weer open staan om ons te laten verwonderen.”

Tenclub

Dat is ook precies het doel van sociëteit Tenclub: leden worden gestimuleerd hun eigen fascinatie nader te onderzoeken en programma’s op te stellen die andere leden kunnen volgen. Van sexTALKS tot music nights. Je hoeft geen lid te zijn van Tenclub om Mayer Manor een keer te bezoeken. Er zijn open programma’s die iedereen kan bezoeken, maar misschien net zo leuk is dat je op deze locatie luxe kunt overnachten. Je krijgt de sleutel van de gehele bovenverdieping en hier overnachten doe je als nergens anders. De komende weken wordt daar nog een element aan toegevoegd.

“We zijn bezig met een concept voor een unieke sleeping experience waarbij de focus ligt op het onderzoeken van je dromen. Je wordt midden in de nacht ontwaakt en zult met je dromen aan de slag gaan. Het wordt een immersive theater met gaming onderdelen zoals cluedo.” Wat de reden van je bezoek aan Mayer Manor ook is, het belooft een bijzondere ervaring te zijn die je niet snel vergeet.

Private Mansions

Mayer Manor maakt onderdeel uit van Private Mansions die je dit jaar vindt in de top 10 bijzondere hotelkamers uit de LXRY List 2020. Ben je op zoek naar meer bijzondere locaties om te overnachten? Bestel LXRY List via de onderstaande knop:

LXRY List 2020